8.6.2018. 17:55
0
Dodik prošle godine pomilovao četiri osuđene osobe
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je prošle godine donio odluku o pomilovanju četiri osuđene osobe u tom bh.entitetu.

Dodiku je dostavljeno 37 molbi za pomilovanje.

Pomilovanje su najviše tražili osuđeni za krivična djela ugrožavanje javnog saobraćaja (osam molbi), teška krađa (četiri), razbojništvo (tri), ali i osobe koje služe kaznu kroz teškog ubistva, silovanja, polnog nasilja nad djetetom, nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, vanbračne zajednica sa maloljetnom osobom, protivpravnog prekida trudnoće...

Entitetski predsjednik je u 2017. pomilovao dr. Tomislava Zrilića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela protivpravni prekid trudnoće. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde RS-a dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja pa se dr. Zriliću izrečena kazna zamjenjuje uslovnom osudom.  

Dodikovom odlukom pomilovana je i Miladinka Damjanović, nastanjena u Čelincu, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnog djela teška krađa. I njoj se izrečena kazna zamjenjuje uslovnom osudom. 

Pomilovanjem je Mirko Šikanić iz Banje Luke oslobođen od izvršenja kazne. Presudom suda njemu je izrečena uslovna osuda u okviru koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od mjesec dana i istovremeno određeno da ta kazna neće biti izvršena, ukoliko imenovani ne učini novo krivično djelo u periodu od godinu dana od dana pravosnažnosti presude, odnosno ukoliko oštećenoj nadoknadi štetu u iznosu od 300 KM u roku od šest mjeseci.

Dodikovom odlukom izbrisana je i osuda Milanu Miliću iz Banje Luke, kojem je sud izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1.500 KM zbog krivičnog djela - nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

- S obzirom da osuđeni nije platio novčanu kaznu u određenom roku, rješenjem Osnovnog suda u Banjoj Luci iz 2015. godine, izrečena novčana kazna zamjenjena je kaznom zatvora u trajanju od 15 dana. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao je negativno mišljenje za ovo pomilovanje, a Ministarstvo pravde pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja, navedeno je u informaciji o Dodikovim odlukama o pomilovanjima koju će na narednoj sjednici razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Zakonom o pomilovanju propisano je da jednom godišnje predsjednik RS-a obavještava parlament o odlukama o pomilovanjima donesenim tokom prethodne kalendarske godine.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.