11.6.2018. 12:34
1
Bećirović: Pojačavanje vojske Srbije još jedan argument da se ubrza integracija BiH u NATO
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će Srbija već sljedeće godine imati najsnažniju armiju u regionu. Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović smatra da je ta vijest ozbiljno upozorenje za sve države u regiji, pa i državu Bosnu i Hercegovinu.

„Umjesto da se Vučić i njegovi saradnici posvete izgradnji trajnog mira, ekonomskom razvoju, izgradnji škola, bolnica, obdaništa..., oni ponovo sanjaju velike vojske. Trka u naoružavanju nije put u sigurniju budućnost regiona. Naprotiv, to je recidiv opasnih hegemonističkih politika iz 90-ih godina prošlog stoljeća“, rekao je Bećirović, koji je kandidat za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima.

Bećirović podsjeća na Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružavanja koji je potpisan u Firenci 1996. godine, a koji proističe iz Anexa 1-B Daytonskog mirovnog sporazuma. Cilj usvajanja sporazuma je, rekao je, između ostalog, da se postigne uravnoteženi i stabilni nivo oružanih snaga potpisnica i vojne ravnoteže. Istakao je da poštivanje ovog sporazuma i slova i duha Daytonskog mirovnog sporazuma mora biti prioritet za sve države potpisnice. 

„Vučićeve izjave su alarm da se zapitamo koliko su snažne i opremljene Oružane snage BiH. Budžet koji se izdvaja za našu vojsku je nedovoljan, imamo problem sa kadrovima, zastarjelom opremom, korupcijom... Može li država Bosna i Hercegovina sebi dozvoliti da ima ovako neopremljene Oružane snage? Zar nije ponižavajuće da pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju kolektivno osiguranje? Povećanje budžeta, nova oprema i modernizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine treba da bude naš prioritet, jer se razvoj ekonomije i privlačenje investitora može postići samo u stabilnoj i sigurnoj državi. Kako da investitore uvjerimo da su njihove investicije ovdje sigurne ako nemamo vojsku koja može biti garant mira i sigurnosti“, rekao je Bećirović.

„Ovakve najave iz Srbije ozbiljno su upozorenje nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini da se zapitaju o snazi i spremnosti bh. vojske. Pri tome bih se pozvao na izreku: Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremajmo se kao da će sutra rat. Da li ćemo ojačati Oružane snage ili ćemo se pouzdati da „ako Bog da“ neće biti rata?“, dodao je.

Bećirović smatra da su najave kojima susjedne države pokazuju mišiće i pokušavaju za sebe, kako je rekao, priskrbiti ulogu “regionalnog policajca” koji treba diktirati odnose na Balkanu je još jedan argument da se snažno ubrza integracija države Bosne i Hercegovine u NATO.

„Tek onda ćemo biti potpuno sigurni i zaštićeni od moguće nove agresije. Pristupanje NATO savezu, koji predstavlja kombinaciju vojne i ekonomske moći sjevernoemeričkih i evropskih partnera, podrazumijeva i određene obaveze za našu državu. Tu se, prije svega misli na jačanje demokratskog društva, poštivanje principa međunarodnog prava, ispunjavanje obaveza iz Povelje UN i Opće deklaracije o ljudskim pravima i uzdržavanje od prijetnji i upotrebe sile“.

Podsjetio je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2016. godine usvojilo „Pregled odbrane“ i „Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 – 2027“, na osnovu kojeg su Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH trebali povećati efikasnost i modernizirati se. Dodaje da aktuelno stanje Oružanih snaga BiH nije ni blizu zadovoljavajućeg. BiH ima uglavnom zastarjelu vojnu opremu, materijalno tehnička sredstva i infrastrukturu, kao i nestandardizovane sisteme edukacije kadrova.

„Da bi Bosna i Hercegovina ojačala svoje Oružane snage neophodno je prvenstveno povećati budžet koji je nedovoljan za razvojne projekte i modernizaciju OS BiH. Proces oporavka i razvoja OS BiH sigurno će trajati dugo i zahtijevat će strpljenje i posvećenost svih aktera koji za cilj imaju sigurnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu. Cilj treba biti da od Oružanih snaga napravimo respektabilnu vojsku koja ispunjava standarde NATO-a“, zaključio je Bećirović.


(Patria / Lejla Trle)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.