14.6.2018. 11:23
3
Beogradske "Večernje novosti": Mladen Ivanić glasao za ulazak BiH u NATO
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zajedno sa svojim hrvatskim i bošnjačkim kolegom, glasao je za spoljnopolitičku startegiju BiH koja podrazumijeva i članstvo u NATO kao cilj, navodi se u dokumentu američke Ambasade u Sarajevu, pišu beogradske "Večernje novosti".

List podsjeća da je Ivanić prošle godine rekao da je teško da će neki predstavnik srpskog naroda u BiH glasati za članstvo u NATO dok god je Srbija van tog saveza, međutim, u martu je pozvao članice NATO-a da aktiviraju MAP bez ispunjenja uslova knjiženja imovine. 

U dokumentu pod nazivom "Pozicija SAD u vezi sa aktivacijom MAP za BiH", u koje su "Novosti" imale uvid navodi se da Amerika podržava aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/ BiH u NATO uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi postavljeni pred Sarajevo. 

"Kao razlog se navodi to što bi aktiviranjem plana bili oslabljeni napori Moskve i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da zakoče put BiH prema zapadnoj vojnoj alijansi", pišu "Novosti", pozivajući se na ovaj dokument i dodaju da upravo Dodikovo suprotstavljanje knjiženju vojne imovine na teritoriji Republike Srpske kao vlasništvo BiH predstavlja glavnu prepreku aktivaciji MAP-a. 

Pored toga, navodi se, Srpska je usvojila i Deklaraciju o vojnoj neutralnosti čime je praktično blokirala proces /evro/atlantskih integracija u BiH. 

Zato, prema stavu američke Ambasade, treba zanemariti postavljene uslove da bi se Sarajevo približilo NATO-u, a onemogućio, kako se navodi, "opstrucionizam predsjednika Srpske Dodika da zadržava BiH i podstiče ruski maligni uticaj na Balkanu". 

Američka Ambasada zaključuje da ne bi pomoglo da aktivacija MAP-a bude odgođena za period poslije oktobarskih izbora u BiH. 

Kao uslov za aktiviranje MAP-a su pred BiH na samitu NATO u Talinu prije osam godina postavljeni knjiženje imovine uz uništavanje nestabilne municije i učešće u mirovnim misijama. 

(Srna / Haris Ahbabović)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.