14.6.2018. 16:26
0
Traži se zabrana izvoza šumskih sortimenata iz BiH na dvije godine
Federalna vlada prihvatila je Informaciju o realizaciji zaključka donesenog na Trećoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj 4.10.2017. godine kojim su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženi da usaglase tekst zajedničke inicijative o zabrani izvoza trupaca iz Bosne i Hercegovine radi obezbjeđenja sirovine za domaće drvopreradivače, koju će premijer Federacije BiH i predsjednica Vlade RS-a uputiti Vijeću ministara BiH.
- Vlada Federacije BiH predlaže Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da, s ciljem razvoja domaće drvopreradivačke industrije, na period od dvije godine bude zabranjen izvoz šumskih drvnih sortimenata, označenih u Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu pod tarifnom oznakom 4403 (neobrađeno drvo, okresano, grubo obrađeno - učetvoreno, uključujući i okorano drvo - sa skinutom korom ili vanjskim slojevima drveta).

Također, predlaže Vijeću ministara BiH da, s ciljem razvoja domaće drvopreradivačke industrije, na period od dvije godine, bude uvedena taksa na izvoz rezane građe i to za hrast 120 KM i bukvu 60 KM po toni ili kubnom metru.

Federalna vlada predlaže Vijeću ministara BiH da, s ciljem zaštite domaćih potrošača koji kao sirovinu za grijanje koriste drvo, na period od dvije godine, bude uvedena taksa na izvoz ogrjevnog drveta u iznosu od 25 KM po toni ili 18 KM po kubnom metru.

Prihodi od taksi bi putem Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine bili uplaćivani u budžete entiteta i Brčko Distrikta BiH, i to na posebne namjenske račune „općekorisnih funkcija šuma“, u skladu s porijeklom šumskih drvnih sortimenata od kojih su izrađeni poluproizvodi ili proizvodi za koje se plaća taksa. Sredstvima od taksi bilo bi finansirano deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva, a posebnim propisom entiteta i Brčko Distrikta će biti uređen način finansiranja radova, način kontrole trošenja novca i izvedenih radova, kao i druge potrebne djelatnosti. 

Ove mjere neophodno je uvesti zbog nedostatka sirovine na domaćem tržištu za instalirane drvopreradivačke kapacitete u BiH, kao i zbog nemogućnosti nabavke sirovine putem uvoza iz susjednih zemalja, a obzirom da su neke zemlje iz okruženja donijele mjere koje drvoprerađivačima iz BiH onemogućavaju uvoz sirovine iz tih zemalja, dok je istovremeno iz BiH omogućen izvoz te sirovine u ove zemlje.

(NAP/Alen Avdić)
SumaDrva
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.