15.6.2018. 22:00
1
Sud objasnio zašto neće izručiti Mamića
Sud Bosne i Hercegovine saopštio je u petak popodne da je obustavio postupak izručenja Republici Hrvatskoj Dinamovog savjetnika Zdravka Mamića, navodeći da su optužbe koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora između dvije države o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima

”Sud je, imajući u vidu svu priloženu dokumentaciju te činjenicu da su kaznenopravne radnje koje čine obilježja kaznenog djela, za koje se imenovani potražuje i za koje je nepravosnažno osuđen, počinjene prije potpisivanja Ugovora, donio odluku o obustavljanju postupka izručenja”, navode iz bosanskog Suda

Pojašnjava se da je bosanski sudija za prethodni postupak donio rješenje kojim je obustavljen postupak izručenja Mamića navodeći da nijesu “ispunjeni zakonski uvlovi za izručenje vlastitog državljanina”.

Sud je naveo i da je optuženi Mamić u pratnji advokata bio upoznat sa razlozima hapšenja te je izjavio da se izričito protivi izručenju zato što posjeduje državljanstvo BiH, što je dokazao predstavljenom priloženom dokumentacijom.

Tokom sudskog ročišta, Mamićev advgokat se osvrnuo i na odredbe Ugovora o izručenju vlastitih državljana, zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Mamića su u četvrtak priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA) pa je noć proveo u pritvoru Suda BiH.

Problemi za Mamića počeli su kada je nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog finansijskih malverzacija zbog kojih su Dinamo i država Hrvatska oštećeni preko 30 miliona eura, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.