16.6.2018. 8:36
0
"Svi kukaju na političare u BiH koji jesu loši, ali ako nas neko vara 25 godina, onda treba da se upitamo šta mi činimo po tom pitanju"
Ne mogu muslimani očekivati prosperitet sve dok ne počnu mijenjati sami sebe, smatra to profesor s Univerziteta u Sarajevu, akademik Esad Duraković, komentarišući obilježavanje Ramazanskog bajrama kojeg od petka proslavljaju muslimani u cijelom svijetu.

Profesor s Filozofskog fakulteta u Sarajevu Esad Duraković smatra da muslimani u svijetu proživljavaju kataklizmu dijelom zbog utjecaja zapada, ali u najvećoj mjeri, kako kaže, zbog vlastitih zasluga.

„Muslimani moraju raditi na ozdravljanju društva, moraju imati mnogo više poštovanja i milosti jedni prema drugima, ali ne na način da to samo verbaliziraju, već da to rade vrlo efektno“, rekao je Duraković u Dnevniku na TV1, prenosi agencija Patria.

S druge strane, govoreći o Bosni i Hercegovini i njenim građanima, Duraković je rekao kako smatra da BiH ima slabu perspektivu, ali da se to može promijeniti ukoliko građani istinski budu željeli primjene.

„Svi kukaju na političare u BiH - koji jesu loši - ali ako nas neko vara 25 godina, onda treba da se upitamo šta mi činimo po tom pitanju“, istakao je.

Dodao je da partije koje su Bosnu i Hercegovinu dovele u katastrofalno stanje sada gube kredibilitet i da birači moraju barem pokušati dati povjerenje drugim snagama.

Na pitanje koliko vjerske zajednice mogu utjecati na to da se politike u zemlji probude te da li se vjerske zajednice uopće trebaju uplitati u politiku, Duraković smatra da bi sve tri vjerske zajednice u BiH morale malo manje biti servis političkih partija, jer je, rekao je, takav odnos katastrofalna pogreška. Smatra i to da je ta pogreška naročito izražena u slučaju Bošnjaka.

„Političke partije su same po sebi partikularne, ne gledaju stvari univerzalno, i kao takve se bore za partikularne interese. Dalje, političke partije nemaju stalan kurs, one se prilagođavaju datim okolnostima. S druge strane, vjerske zajednice trebaju biti konstantne, univerzalne“, rekao je Duraković. Dodoa je da kada se vjerske zajednice utope u kurs političkih partija, „one iznevjere svoje univerzalne vrijednosti“.

„Apeliram na građane i vjerske zajednice i na politiku da se svako bavim svojim poslom, jer će nam onda svima biti bolje“, rekao je Duraković.

„Religije nisu usmjerene jedna protiv duge, suštini, ali ih na to usmjeravaju politike“, dodao je.

Govoreći o migrantima koji posljednjih sedmica dolaze u BiH, Duraković je istakao da ga takva pojava zabrinjava, prije svega, kako je rekao, zbog složene vjerske strukture unutar BiH, zbog čega su se, podsjetio je, vodili i ratovi na ovim prostorima početkom devedesetih.

Smatra da bi relativno visokim prilivom migranta u BiH moglo doći do „kontaminacije“ domaćeg religijskog i ideološkog prostora, da bi ti ljudi mogli utjecati na etničku strukturu u BiH, što bi se moglo iskoristiti kao argument protiv cjelovite zemlje.

„Žao mi je što to moram reći, ali mi znamo da iz Hrvatske imamo pojavu da najviše rukovodstvo jedva čeka argument za takozvanu bošnjačku radikalizaciju, da bi imali argument za secesiju“, rekao je Duraković.

„Dodamo li ovoj pojavi priliva migranta i masovnu prodaju grunta ljudima iz islamskih zemalja, to znači da bi mogao biti u pitanju možda i neki projekt promjene etničke slike stanovništva u BiH, da bi se imao argument za podjelu Bosne i Hercegovine na „bošnjakistan“, da RS ode Srbiji a dio BiH pripadne Hrvatskoj“, rekao je Duraković, dodajući da je EU spremna BiH dati i novac samo da migranti ostaju u zemlji a da ne idu u EU.

Govoreći o odnosima EU prema BiH rekao je da je EU licemjerna prema BiH, te da osim Merkelove u EU nema vizionara. 

„Poručuju da će prihvatiti svaki unutarnji dogovor u BiH, iako znaju da se mi ne možemo dogovoriti, jer su nas oni tako kreirali“, rekao je Duraković. Rješenje vidi u tome da EU i SAD snažno utječu na Srbiju i Hrvatsku u smislu da se te zemlje ne smještaju u unutrašnja pitanja BiH, nakon čega bi, kako je rekao, vro brzo bili poraženi destruktivni Čović i Dodik.

„Političarima u BiH odgovara ovakvo stanje, jer uvođenje reda znači da oni idu na sudove, a vjerovatno i u zatvor“, zaključio je profesor Esad Duraković.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.