20.6.2018. 10:25
0
Kunovac: Osposobiti prečistač vode na deponiji Smiljevići, ugrožene porodice uz Lepenički potok
Zastupnica u Federalnom parlamentu Amra Kunovac zatražila je od Federalnog ministarstva turizma i okoliša da osposobe prečistač vode na sarajevskoj deponiji Smiljevići. Kunovac je istakla da se voda se deponije bez prečišćavanja slijeva u Lepenički potok, pored kojeg žive desetine porodica, i koji utiče u rijeku Bosnu.

„Taj prečistač je bio u funkcije svega tri mjeseca 2011. godine. Svaki dan čujemo da se povećava broj oboljelih koji žive uz Lepenički potok. Dok se svakodnevno problem prebacuje s jednih na druge, smatram da se ovim problemom treba ozbiljno pozabaviti Federalno ministarstvo turizma i okoliša“, navodi se u inicijativi zastupnice Kunovac, koju je podnijela na jučerašnjoj sjednici Federalnog parlamenta.

CIN je nedavno objavio da je u uređenje deponije Smiljevići za dvije decenije uloženo više od 32 miliona maraka, ali je kontrola potencijalno toksičnih materija i dalje minimalna. Dio opreme je uništen ili propada jer se ne koristi na pravi način. Nadležni prebacuju krivicu jedni na druge i kažu da treba još mnogo novca za poboljšanje stanja na deponiji. U međuvremenu, najmanje petero djece iz kuća u blizini deponije je oboljelo od karcinoma, alergija i drugih bolesti. Dvije djevojčice, učenice osnovne škole, su preminule.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.