24.6.2018. 15:16
1
"Snimak sa hotela je namjerno izbrisan. Moja porodica, prijatelji i advokat su prolazili kroz razna zastršivanja"
Nekoliko stotina ljudi danas se odazvalo mirnim protestima koji su održani u Minhenu kako bi dali podršku porodicama Memić iz Sarajeva i Dragičević iz Banja Luke koje su pod još nerazjašnjenim okolnostima ostali bez sinova Dženana i Davida. Dženanova smrt obavijena je velom tajne od 8. februara 2016. godine, a Davidovo tijelo je pronađeno krajem marta ove godine u jednoj rječici u Banja Luci. Obje porodice tvrde da su mladići ubijeni, a njihova smrt zataškana.

Skupu su prisustvovali i očevi mladića Muriz Memić i Davor Dragičević. U svom obraćanju prisutnima Memić je ponovio da njemu za dokazivanje pravde treba sudnica, a ne ulica. Suđenje koje se vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu za saobraćajnu nesreću privodi se kraju, a porodica tvrdi da je sve farsa Tužilaštva KS. Memić je prisutne upoznao i sa šokantnim detaljima nestanka i sakrivanja dokaza u predmetu Dženan Memić. 

- Kako je moguće da imamo više oprečnih mišljenja vještaka o istom materijalnom dokazu. Za isti komad boje isti vještak daje dva različita nalaza. Kada je odbrana zatražila vještačenje ustanovljeno je da je komad boje nestao. Snimak s hotela je namjerno izbrisan i za to postoje materijalni dokazi. Moja porodica, prijatelji i advokat su prolazili kroz razna zastršivanja, ali ja nikada neću odustati. Žao mi je što pored vlastite države moram tražiti pravdu na ulicama drugih država - kazao je Memić. 

Davor Dragičević je još jednom naveo da je David mučen, silovan, mučki ubijen i bačen u kanalizaciju. 

- Neću odustati, znam ko su organizatori, izvršioci i saučesnici. Imena ne spominjem jer mi to vlasti u Minhenu nisu odobrile. Ići ću do kraja. Ako se Davidovo ubistvo ne riješi do oktobra izbori neće biti održani - kazao je Dragičević.

Skupu se obratila i Dženanova sestra Arijana koja je pročitala pismo svom bratu. 

- Toliko je trenutaka koje želim dijeliti s tobom, ali tebe nema. Trebali smo još toliko toga preživjeti zajedno, imali smo bezbroj planova, ali tebe sada nema. Poželim te uvijek. Poželim tvoj miris, pogled, osmijeh... Užasno nedostaješ. Prošli su dani, mjeseci, proći će i godine, svaku noć se ponavlja isti film. Srećemo se ti i ja često, tu negdje između zemlje i neba, u snovima, a ja žalim svaki put kada se probudim. Želim ti prenijeti svoje misli i snove, a u njima ti reći da te volim kao i onog dana kada smo jedno drugom rekli: 'Vidimo se...'".

Skupovi podrške porodicama Dragičević i Memić održavaju se i izvan granica BiH, a jedan od njih održan je i u Beču. Zajednički protesti održani su i 15. maja u Sarajevu, a za 9. juli je zakazan veliki protestni skup u Banja Luci kojem će prisustvovati i porodica Memić. 

Skoro tri mjeseca na Trgu Krajine održavaju se protesti za Davida, a građani traže istinu o smrti ovog mladića. 

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.