25.6.2018. 14:07
0
Zvizdić razgovarao sa Mooreom o predstojećem Samitu premijera zapadnog Balkana
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Richardom Mooreom o predstojećem Samitu premijera zapadnog Balkana, koji će u okviru Berlinskog procesa biti održan 9. i 10. jula u Londonu.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio dosadašnji tok priprema za predstojeći Samit pohvalivši temeljit i konsultativan pristup samoj organizaciji.

Informirao je direktora Moorea da je Vijeće ministara BiH početkom juna formiralo Koordinacioni tim koji vrši sve potrebne tematske pripreme za što kvalitetinije učešće na susretu premijera.

Naglasio je da Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno regionalnoj saradnji te da će Bosna i Hercegovina uvijek biti aktivni sudionik i pozitivni činilac svih regionalnih inicijativa koje vode ka miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U saopćenju se navodi da je predsjedavajući Zvizdić pozdravio koncept kojeg je britanska vlada predstavila i odabrane teme, iako veoma osjetljive za region, također i izuzetno bitne kako bi se napravio pomak ka zajedničkoj budućnosti kroz zatvaranje teških tema naše prošlosti, poput pitanja nestalih osoba i ratnih zločina.

Istaknuo je da su ove teme, pored ekonomije i sigurnosti, izuzetno bitne za unapređenje bilateralnih odnosa i građenje stabilne zajedničke budućnosti regije.

Dodao je da je i tema migracija u veoma kratkom roku postala aktuelna ne samo za region već i za EU.

Na predstojećem Samitu (WB6+EU8) u Londonu će pored šest država zapadnog Balkana učestvovati i osam država članica EU: Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska i Poljska - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.