27.6.2018. 18:09
2
Karamatić ne plaća RTV pretplatu u BiH, ali ide na konferenciju o podršci javnim servisima
Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić čine delegaciju PSBiH koja učestvuje u Tirani na dvodnevnoj konferenciji o podršci javnim medijskim servisima u zemljama Zapadnog Balkana.
Na konferenciji će biti predstavljen i otvoren projekat pod nazivom „Tehnička podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu“, koji podržava i finansira Evropska unija (EU).

Kako su saopćili organizatori konferencije u Tirani, cilj projekta je podrška reformi javnih medijskih servisa u šest zemalja regiona u pravcu njihovog profesionalnog osposobljavanja i jačanja kako bi proizvodili što više raznovrsnog, nezavisnog i odgovornog programa.

Konferencija će biti prilika da se odgovori na pitanja kako osigurati političku i finansijsku nezavisnost javnih medijskih servisa na Zapadnom Balkanu, kako pokrenuti unutarnje reforme koje će omogućiti dostizanje najviših profesionalnih standarda i efikasnosti u radu javnih medijskih servisa na Zapadnom Balkanu, te kako, putem saradnje i koprodukcije, poboljšati programske sadržaje u javnim medijskim servisima u regionu.

Tokom konferencije bit će predstavljen izvještaj o modelima finansiranja javnih medijskih servisa u regionu, o nezavisnosti njihovih upravljačkih struktura, istraživanju gledanosti i uređivačkim smjernicama.

Posebnu pažnju javnosti izazvalo je učešće delegata Marija Karamatića u delegaciji, s obzirom da je odranije poznat njegov stav o neplaćanju RTV pretplate, što bi trebala biti zakonska obaveza svakog pojedinca u državi, a pogotovo zastupnika koji su dobro plaćeni iz državnog budžeta. 

Delegat HSS-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić gostujući u emisiji Zabranjeni forum na TV Pinku prije dvije godine javno je izjavio da ne plaća RTV pretplatu, te pozvao gledatelje da nastave redovno plaćati doprinose kako bi on i dalje imao redovna primanja.

Na pitanje voditelja emisije plaća li RTV pretplatu, Karamatić je odgovorio: Naravno da ne, zbog čega bih je plaćao.

U program se telefonom javio gledatelj Elvis koji je izjavio da je sramota da osoba koja sjedi u Domu naroda i ima velika primanja ne plaća RTV pretplatu.

- Elvis s Ilidže sigurno nije glasao za HSS ili za mene. Evo samo da poručim gospodinu da nastavi redovno plaćati sve doprinose da bih ja mogao imati redovna primanja – zaključio je Karamatić.

Ovo je samo još jedan primjer brojnih nelogičnosti u funkcionisanju državnih organa BiH. Delegat koji se javno hvali da ne plaća RTV pretplatu o trošku poreskih obveznika putuje u Tiranu na konferenciju o unaprijeđenju Javnog RTV servisa.

Dvodnevni skup u Tirani, u čijem radu će učestvovati i zvaničnici EU i Evropske radiodifuzne unije (EBU), bit će okončan potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i saradnji na projektu tehničke podrške javnim medijskim servisima u zemljama Zapadnog Balkana.

(NAP/Alen Avdić)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.