28.6.2018. 15:10
0
Wigemark rekao da migranti u BiH ne smiju biti političko pitanje, te da je EU izdvojila novac za pomoć BiH oko migranata
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Banjoj Luci da migranti koji prolaze kroz BiH ne smiju biti političko pitanje te da je EU pokazala da ima iskustva kako rješavati ova pitanja i to kada su u pitanju stotine hiljada osoba iz te kategorije stanovništva.

Istakao je da EU stoji na raspolaganju da pomogne bh.vlastima, ali da treba izbjeći pravljenje "nekog političkog cirkusa od svega ovoga".

Naglasio je da treba pronaći najbolju lokaciju koja će odgovarati potrebama smještaja migranata, koji prolaze kroz BiH te podsjetio na stav da je neadekvatan objekat u Unsko-sanskom kantonu, koji je predložen za te namjene.

- Na osnovu nalaza eksperata, koji su više od mjesec boravili na području Unsko-sanskog kantona, objekat koji je predložen za smještan migranata je neodgovarajući. EU je već ranije bila izdvojila više od 1,5 miliona eura za humanitarnu pomoć, a sada stojimo na raspolaganju s dodatnih oko šest miliona ueura, koji bi se iskoristili na određena srednjoročna rješenja, uključujući i podršku kada su u pitanju objekti za prihvat i smještaj migranata – rekao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da ne želi reći da situacija u tom kantonu nije složena, ali da stoje na raspolaganju za iznalaženje zajedničkih adekvatnih praktivčnih rješenja kada su u pitanju migranti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.