28.6.2018. 18:21
0
Miro Lazović: Retorika Bože Ljubića zaoštrava odnose između BiH i Hrvatske
Ako Hrvatska i BiH žele ispravljati poremećene odnose onda pod hitno treba Božu Ljubića vratiti na Ortopedsku kliniku u Sarajevo. Ako treba i na mjesto šefa odjela sa kojeg je napustio Sarajevo i nedugo nakon toga kao veliki Hrvat iz Širokog Brijega zasjeo u klupe Hrvatskog Sabora, izjavio je bivši član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a Miro Lazović.

On je reagirao na izjavu zastupnika u Saboru Hrvatske Bože Ljubića, koji je komentirajući Zakon o izbornim jedinicama u FBiH rekao da se boji raspada BiH i to ne mirnim putem. 

„Bojim se toga kraja, znate. Bojim se da bi to predstavljalo raspad BiH, jer znam da se to ne bi moglo provesti na miran način", rekao je Ljubić u emisiji na N1 TV.

Ustavni sud BiH naložio je izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnosi na popunu delegata u Domu naroda u FBiH. Političke partije SDP, DF, SBB, SDA i NS traže da iz svakog kantona u Domu naroda FBiH bude najmanje po jedan delegat iz sva tri naroda u BiH, dok HDZ traži da se predstavnici naroda biraju samo iz onih sredina u kojima su većina, što iz drugih stranaka ocjenjuju kao antieuropske vrijednosti i nove etničke podjele u zemlji. Ljubić prijeti da bi zakon SDP-a i drugih političkih partija, bude li usvojen, mogao dovesti do raspada BiH pa i sukoba. 

„Dok je bio u Sarajevu bio je uvažen, a svojim stavovima i ponašanjem zaslužio je poštovanje građana Sarajeva. Vjerovatno pod utjecajem dugogodišnjeg boravka u Sarajevu odvaja se od ekstremne linije HDZ-a formira HDZ 1990. i do povratka u HDZ vodi korektnu politiku. Danas u klupama Sabora već odavno svojim istupima, pod plaštom brige za interese Hrvatskog naroda, obmanjuje Hrvatsku javnost, zagađuje i usložnjava odnose između Hrvatske i BiH“, reagirao je Lazović, prenosi agencija Patria. 

„Hrvatski zvaničnici bi morali konačno shvatiti da su kritike koje dolaze iz regiona ali i EU da Hrvatska opasno skreće udesno između ostalog i zbog stavova Bože Ljubića čiji agresivni i nacionalistički stavovi postaju dominantni u odnosu Hrvatske prema BiH“, zaključio je Lazović.

(NAP/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.