29.6.2018. 18:05
0
SDS-ov prijedlog o smanjenju akciza ima velike izglede, očekuje se podrška i Zelenike
Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama po hitnom postupku.

Kako sada stvari stoje ovaj prijedlog mogao bi biti i prihvaćen 5. jula kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Poslanici Aleksandra Pandurević, Mladen Bosić, Nenad Lalić i Momčilo Novaković očekuju da ih u njihovom prijedlogu podrže sve kolege koje su i prošli put bile protiv povećanja akciza, ali i oni koji su u međuvremenu shvatili da građani ne mogu izdržati nova poskupljenja.

Poslanici SDS-a u Državnom parlamentu očekuju podršku i od Diane Zelenike (HDZ 1990), koja je ranije podržala povećanje akciza.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama stavio bi se van snage zakon kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV, što znači da bi cijene goriva u BiH po litru bile smanjene za 18 feninga ili u prosjeku 10 KM po rezervoaru.

Iz opozicije ističu da sadašnje smanjenje cijene goriva od pet feninga po litri je samo "kozmetičko i predizborno".

Da bi se SDS-ov Prijedlog Zakona usvojio, potrebna su 22 glasa, ako bude glasano u punom kapacitetu. Ta stranka za sada ima sigurnih 19 glasova, s tim da je nepoznato kako će glasati iz Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza. Tamo su dojučerašnji članovi SDS-a koji nisu podržali povećanje akciza, ali tada su bili dio SDS-a i Saveza za promjene. Nije isključeno niti da poslanici iz Saveza za bolju budućnost daju podršku, što bi u konačnici bilo dovoljno da zakon bude usvojen, uprkos tome što Klubovi SDA, HDZ-a i SNSD-a se protive ovom zahtjevu.

Kako sada stvari stoje, za zakon će glasati: SDS (4 glasa), SDP (3 glasa), DF (5 glasova), NB (3 glasa), Mješoviti klub poslanika (3 glasa), HDZ 1990 (1 glas).

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.