3.7.2018. 12:49
0
Osam mjeseci čekanja na otvaranje zatvora u Vojkovićima građane BiH koštalo preko sedam miliona KM
Ministarstvo pravde BiH predložilo je da Upravni odbor državnog zatvora u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, preduzme sve potrebne aktivnosti u cilju okončanja postupka tehničkog prijema zgrade zatvora u roku od tri mjeseca, napominjući da svaki mjesec kašnjenja otvaranja zatvora BiH košta 930.000 KM.

Prema Informaciji i o činjenicama i okolnostima prolongiranja roka početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera koja se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara, to znači da je za osam mjeseci zastoja u radu zatvora BiH koštalo oko 7,5 miliona KM. 

U Informaciji se navodi da Jedinica za implementaciju projekta smatra da je previsoka ponuda za tehnički prijem državnog zatvora u iznosu od oko 300.000 KM, koju je poslao Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva. 

Postupak za izdavanje upotrebne dozvole je u onoj fazi u kojoj su ispoštovane sve zakonske pretpostavke da se nastavi i okonča, a obustavljanje postupka nije opcija jer se, u teoriji, može odustati od vođenja postupka za izdavanje upotrebne dozvole, ali se ne može odustati od postupka za vršenje tehničkog pregleda, koji je osnova za izdavanje upotrebne dozvole. 

Iz Ministarstva pravde napominju da, s obzirom na fazu postupka u kojoj se Jedinica trenutno nalazi, najregularniji i sasvim pravno dosljedan je korak da se s Unisom dogovori za cijenu. 

U informaciji se ističe da, za sada, ne postoji dogovor oko iznosa troškova tehničkog pregleda, jer je prema mišljenju Jedinice ponuda Unisa u iznosu od 300.000 KM s PDV-om, previsoka i ne predstavlja stvarnu cijenu. 

Jedinica za implementaciju to je argumentovala procjenom troškova tehničkog pregleda koju je sačinio sudski vještak Arhitektonsko-građevinske struke, oblast građevinarstva, kojeg su sami angažovali, a za koju je stavljen prigovor da nije urađena sveobuhvatno, jer vještak nema sva potrebna znanja i vještine potrebne da se izvrši procjena tehničkog pregleda svih radova koji istina uključuju, ali se ne ograničavaju na građevinske radove. 

Evidentno je da se procedura izdavanja upotrebne dozvole, koja inače kratko traje, u konkretnom slučaju još ne rješava, a započela je 8. septembra 2017. godine sa zahtjevom Jedinice, odnosno 5. oktobra 2017. godine Rješenjem koje je donijela opština Istočna Ilidža i da traje već punih osam mjeseci. 

Tehnički pregled treba vršiti nekih 45 dana, što sve odlaže stavljanje državnog zatvora u funkciju, ističu u Ministarstvu pravde. 

Kašnjenje u realizaciji projekta proizvodi značajnu materijalnu štetu BiH, kako direktnu, tako i indirektnu, te utiče na gubitak kredibiliteta BiH u očima donatora /EU - koja je donirala 11,15 miliona evra i Švedska – dva miliona evra/, odnosno kreditora /Razvojna banka Savjeta Evrope - 19,6 miliona eura/. 

Kasnije stavljanje zatvora u funkciju dovodi do troškova koji se mogu materijalno iskazati i štete koja može nastati budžetu BiH, te isteka vremena u vezi sa garantnim rokovima. 

U resornom ministarstvu napominju da se tehničkim prijemom neće odmah krenuti u korištenje objekta, ali će se aktivno raditi na testiranju i korištenju opreme, već će to biti učinjeno istekom vremena potrebnog za zapošljavanje osoblja. 

"Kada govorimo o garanciji na objekt, prema važećem ugovoru s izvođačem, garancija vrijedi godinu dana od dana završetka radova i do tada je izvođač dužan otkloniti sve uočene nedostatke o svom trošku. Ovaj garantni rok ističe 25. septembra ove godine, odnosno za tri mjeseca, a da je tim za tehnički pregled nije zvršio posao i konstatovao eventualne nedostatke", navodi se u Informaciji. 

U ovom ministarstvu upozoravaju da procjenu ovih troškova trenutno nije moguće izvršiti, ali je moguće da će ih, ako se ne aktivira ovaj proces, snositi BiH iz budžeta. 

"Dakle, ukupna direktna i indirektna šteta za svaki dan kašnjenja u realizaciji projekta državnog zatvora je nesrazmjerno visoka u odnosu na razliku u iznosu koji je ponudio Unis i one koju Jedinica traži, već osam mjeseci, dok je trošak stajanja sa svim aktivnostima za državu 930.000 KM mjesečno, odnosno tri puta više nego iznos koji Unis nudi, te je, što smatramo značajnijim, takva šteta, prije svega indirektna, nenadoknadiva", upozoravaju u Ministarstvu pravde. 

Ministarstvo je zbog toga predložilo Savjetu ministara da odobri preraspodjelu sredstava iz budžeta Ministarstva pravde BiH u budžet Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. 

Predloženo je i da se Upravni odbor Zavoda zaduži da u okviru svoje mjerodavnosti preduzme aktivnosti u cilju okončanja postupka tehničkog prijema objekta u roku od tri mjeseca od dana razmatranja ove Informacije na Savjetu ministara i stavljanja u funkciju najdalje do kraja ove godine. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.