5.7.2018. 16:33
2
Zbog silovanja maloljetne Srpkinje u Sarajevu: Muminović, Kešmer i Menzilović osuđeni na ukupno 16 godina zatvora
Vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas presudu kojom su optuženi u predmetu Muminović i drugi oglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te je prvooptuženi Elvir Muminović osuđen na šest godina zatvora, a Samir Kešmer i Mirsad Menzilović na po pet godina.

Muminović, Kešmer i Menzilović oglašeni su krivim što su, kako se u presudi navodi, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između Armije RBiH i VRS-a, na području grada Sarajeva, kao pripadnici Armije BiH u maju 1993. godine, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, upotrebom sile i prijetnjom na život i tijelo, izvršili silovanje maloljetnog civila srpske nacionalnosti – oštećene “A”, čime su počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi sa odredbama članova 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima, usvaja se imovinskopravni zahtjev oštećene “A”, pa se optuženi Muminović, Kešmer i Menzilović obavezuju da oštećenoj “A”, na ime naknade nematerijalne štete, solidarno isplate ukupan iznos od 50.000 KM, a sve u roku od 30 (trideset) dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Optuženi, na osnovu odredbe člana 188. stav 4. ZKP BiH, oslobađaju se dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, te isti padaju na teret budžetskih sredstava.

Na osnovu odredbe člana 126b) stav 5. ZKP BiH, Sud je nakon izricanja presude donio rješenje prema optuženom Elviru Muminoviću za produžavanje mjera zabrane, i to: mjera zabrane putovanja i obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu, saopćeno je iz Suda BiH.

(Fena)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.