5.7.2018. 17:23
0
Diana Zelenika i Sefer Demirović iako su glasali za akcize, sada tvrde da će glasati za prijedlog SDS-a kojim se ukidaju
Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama po hitnom postupku.

U toku rasprave na današnjoj sjednici koja traje Diana Zelenika, poslanica HDZ-a 1990 je kazala da je vjerovala da će doći do izgradnje cesta i autopetova u BiH nakon usvajanja Zakona o akcizama koje je ona podržala, ali da ju je gorka stvarnost razuvjerila i da je nasamarena zbog Zakona o akcizama

- Nisam promijenila svoj stav i dalje nam trebaju ceste, ali sama činjenica da vladaju nama oni koji se ne mogu dogovoriti o podjeli novca i budući da ni metar autoputa nije izrađen ja ću podržati ovaj zakon – kazala je Zelenika.

I Sefer Demirović kazao je da će podržati zakon, a ranije je također podržao povećanje akciza. Saša Magazinović (SDP) istakao je da je danas i više nego jasno da su cijene nafte i naftnih derivata povećane za mnogo veći iznos nego je to iznos akciza, a da su mnogi ismijavani kada su upozoravali kada su akcize povećavane

- Tada nam je spočitavano da je naša priča predizborna. Danas možemo biti mnogo glasniji da je to u pitanju, ali vidite da nije. Vlasti nisu u stanju da aktiviraju novac koji je prikupljen, dakle ne zakon je bio nepotreban – kazao je Magazinović, dodajući da čestita Demiroviću i zelenika jer su u stanju priznati da su pogriješili i da mogu ispraviti svoje greške.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama stavio bi se van snage zakon kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV, što znači da bi cijene goriva u BiH po litru bile smanjene za 18 feninga ili u prosjeku 10 KM po rezervoaru.

Iz opozicije ističu da sadašnje smanjenje cijene goriva od pet feninga po litri je samo "kozmetičko i predizborno".

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.