6.7.2018. 13:36
8
"Odluka o svrstavanju nargile u nikotinske proizvode nije donesena u interesu građana, nego uskih interesnih sfera"
Udruženja vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile - vodene lule "Nargila" reagovalo je na usvajanje Prijedloga Zakona o duhanskim proizvodima, zbog kog su, kako navode dovedeni u situaciju da nijedan njihov prijedlog ni primjedba nisu razmatrani.

"Na posljednoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i desilo se upravo to čega smo se bojali, pored brojnih pisama namjere, pokušaja da se nađe zajednički pravac, dokaza koji nepobitno ukazuju na suprotno od onog što je u Prijedlogu Zakona navedeno, sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, na kojem nam je obećano da će se Zakon uskladiti na način da niko ne bude oštećen, te nizom drugih aktivnosti, dovedeni smo u situaciju da nijedan naš prijedlog, niti primjedba nije razmatrana niti uvrštena u Prijedlog Zakona", navode u Udruženju.

 

Dodaju kako nargila barovi u BiH trenutno zapošljavaju veliki broj ljudi različitih profesija, koji donose svaki mjesec platu svojim porodicama i uplate po osnovu socijalnih i zdravstvenih doprinosa državi.

 

"Vodena lula / nargila nije nikotinski proizvod i kao takav ne može biti dio prijedloga Zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvodaVeć godinama radimo pod posebnom prismotrom inspekcija državnih, federalnih, kantonalnih i općinskih nivoa, koje dolaze samo sa interesom da se pronađu ikakvi razlozi da se zatvore nargila barovi, i bez obzira na sve, nastavljamo sa svojim radom unutar postojećih zakonskih okvira, tražeći ne podršku države, već samo priliku da radimo i zaradimo", navodi se u saopćenju.

 

Smatraju da je odluka o svrstavanju nargile vodene lule u nikotinske proizvode donesena ne u interesu građana, nego uskih interesnih sfera, kojima je plaćeno od strane onih kojima je stalo da pokupe jeftine političke bodove u jeku, sad već, konstantne predizborne kampanje koja se vodi non stop u BiH, bez obzira koja je godina.

 

"Udruženje je spremno da djeluje zajedno sa državom, da se uredi naša djelatnost, unutar podzakonskih akata, te u skladu sa istim, podržava: uvođenje rigoroznih kazni za objekte i odgovorna lica koji omogućavaju konzumiranje nargile – vodene lule maloljetnim licima, uvođenje posebne atestirane ventilacije u nargila barove, formiranje registra uvoznika, vrsta, firmi i proizvođača smjese za nargilu koje će rezultirati uređenijem tržištu, uvođenje posebne metodologije za kontrolu rada I poslovanja nargila barova, dodatno poboljšavanje sanitarnih uslova uvođenjem posebne vrste sanitarnog minimum, te uvođenje obaveze plaćanja godišnje licence – takse i time napraviti dodatni priliv novčanih sredstava u budžet FBiH koja bi mogla biti kanalisana ka uređenju ove djelatnosti I trenutnog stanja na tržištu", navodi se.

 

 

(Lejla Trle)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.