8.7.2018. 18:10
0
Presuda u slučaju Dženan Memić bit će jedna od najznačajnijih u bh. pravosuđu
U četvrtak 12. jula na Kantonalnom sudu u Sarajevu bit će iznesene završne riječi u slučaju Dženan Memić, a nakon toga uslijedit će i presuda koju mnogi pravni stručnjaci nazivaju i najznačajnijom u bh. pravosuđu od 1992. godine.
Sudski proces koji se vodio protiv Ljube i Bekrije Seferovića za saobraćajnu nesreću konačno dobija svoj epilog, ali istina o smrti 22-godišnjeg Dženana Memića još nije otkrivena. Porodica Memić očekuje pokretanje nove istrage koja će rasvijetliti Dženanovo ubistvo, ali i sankcionisanje svih onih koji su odveli istragu u krivom smjeru od samog početka.  

Optužnicu Tužilaštva KS tokom dvije godine zastupalo je čak devet tužilaca, uključujući i glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić što nije zabilježeno u slučaju saobraćajne nesreće. Od njih devet dvoje je već napustilo Tužilaštvo KS.

Desetine svjedoka koji su se pojavljivali tokom sudskog procesa, davali su oprečne iskaze o događajima od 8. februara 2016. godine, načinu stradanja mladića, povredama, zapažanjima, detaljima koji su mogli otkriti istinu o njegovoj smrti. Ključni i jedini poznati svjedok te noći je Alisa Mutap koja se samo jednom pojavila u sudnici. Pod izgovorom da ima amneziju amnestirana je ikakve dalje obaveze i odgovornosti da pomogne u otkrivanju istine o smrti Dženana Memića. Iako su o njenoj amneziji oprečno svjedočili vještaci pred sudom, za Tužilaštvo KS to nije imalo nikakvog značaja. Ključni svjedok ostao je samo ime na papiru.

Borba za otkrivanjem istine prebačena je na odbranu optuženih, dok su Tužilaštvo KS i porodica Memić bili na različitim stranama. Još jedan paradoks ovog slučaja.

Na desetinama ročišta čuli se mnogobrojni detalji koji su ukazivali da nešto nije uredu. Vrlo jasno je u više navrata predočeno da nema dokaza za mjesto kontakta vozila i pješaka. Potvrdili su to i vještaci odbrane i oni koji su u noći 8. februara 2016. godine vršili uviđaj u Velikoj aleji. Ponavljali su: Nema mjesta kontakta!

I video snimak koji je prikazan potvrdio je da su svjetla oba fara nakon navodne nesreće bila ispravna. I tokom rekonstrukcije Ljubo Seferović nije mogao pokazati mjesto gdje je navodno udario pješaka. Čak ni na sugestiju tužioca Seada Kreštalice protiv kojeg je podnesena krivična prijava za zloupotrebu položaja i utjecaja na svjedoka Željka Karana.

Upravo je vještak Karan u svom nalazu naveo da je Dženan na rukama imao odbrambene rane. Vještak Hamza Žujo nije pronašao nikakve povrede ispod pojasa na tijelu Dženana Memića.

Oni koji pratili redovno suđenje mogli su čuti da su nestali snimci od tri dana (8., 9. i 10. februar 2016. godine) sa hotela Crystal, da su naknadno pronađeni tragovi na licu mjesta, da su u istu kesu stavljeni dokazi s dvije različite lokacije i dva različita događaja, da nema oštećenja na odjeći Dženana Memića koja ukazuju na klizanje tijela nakon odbačaja, nema snimka prve rekonstrukcije događaja 4. aprila kada se slučaj vodio kao ubistvo, da je nestao trag laka zelene boje za koji je isti vještak napravio dva različita nalaza te ga spojio sa dva različita vozila...Brojne su nelogičnosti parale uši tokom suđenja, ali proces se nastavljao.

Dugo je trebalo Sudskom vijeću da dopusti čitanje izjave dr. Alije Čelje koji je u noći 8. na 9. februar 2016. godine operisao Dženana Memića. On je u svojoj izjavi datoj MUP KS 7. juna 2016. godine kazao da je mladićevom ocu potvrdio da „povreda na glavi njegovog sina ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći, odnosno obaranju pješaka.“  Dr. Čeljo nikada nije ispitan u Tužilaštvu KS. Zašto, to znaju oni koji su učestvovali u cijelom procesu.

Čak 27 mjeseci čekao je Muriz Memić da ga prime predsjednik i članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Upoznao ih je sa svim nelogičnostima i nepravilnostima u ovom slučaju te je tražio njihovu reakciju. VSTV je naveo da je Ured disciplinskog tužioca dužan provjeriti nezakonitosti u slučaju Memić, a zatražili su i ubrzanje sudskog procesa što je i uslijedilo. Tako će istog dana 12. jula završne riječi iznositi Tužilaštvo KS, advokat oštećenog Ifet Feraget i advokat Seferovića Rusmir Karkin. Sudija Igor Todorović odbio je vrijeme za pripremu odbrane navodeći da će na sudu ostati i pola noći ako treba.

U iščekivanju završnice ovog slučaja koji je uznemirio javnost i sudske presude, treba istaći da nije usvojen Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2017. godinu u Skupštini KS. Ista Skupština je oformila Ad hoc tijelo koje je utvrdilo niz propusta u postupanju Uprave policije i MUP KS u slučaju Dženan Memić. Od 22 policajca koliko ih je učestvovalo u istrazi za njih 12 je utvrđeno da su počinili lakše i teže povrede služene dužnosti. Za Tužilaštvo KS nije bilo krivične odgovornosti, a zbog zastare (prošlo više od godinu dana) ni disciplinske odgovornosti.

Otac ubijenog mladića Muriz Memić sa skupa održanog u Banja Luci 7. jula poručio je da će dan poslije presude u Sarajevu biti održani veliki protesti te da Dalida Burzić neće više biti glavni tužilac. 

(NAP/Alen Avdić) 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.