10.7.2018. 15:33
0
Maršu mira pridružila se i ambasadorica SAD Maureen Cormack
Učesnici Marša mira, njih više od 6.000 približavaju se Srebrenici, dok su u Srebrenicu već ušli učesnici Marša mira Žepa-Potočari. Koloni Marša mira pridružila se američka ambasadorica Maureen Cormack, kao i proslavljeni bh. košarkaš Mirza Teletović. Cormack se kratko obratila učesnicima navodeći da su SAD uvijek bile uz žrtve i da će to nastaviti raditi i dalje.

- Drago mi je da sam ovdje s učesnicima koji pješače dva i po dana u čast žrtava genocida. Naša vlada je ove godine finansirala deminiranje dijela rute Marša mira kako bi učesnici mogli proći originalnim putem kao 1995. godine. Majka priroda ove godine nije dozvolila da prođemo tim dijelom puta ali nadam se da će sljedeće godine biti prilike - kazala je Cormack. 

Put Nezuk-Potočari dug 100 kilometara podijeljen u tri etape bio je dodatno otežan lošim vremenskim uslovima te je zbog toga promijenjena trasa kretanja. Ove godine je kolona trebala ići istom trasom kao 95', ali je zbog blata i odrona organizator odlučio odustati od prelaska preko Bukve. 

Učesnici su vidno isrcpljeni, a medicinske ekipe imale su pune ruke posla. 

Učesnici dolaze iz svih dijelova BiH, regije i svijeta. Među učesnicima su brojna djeca, ali i stariji ljudi. Na čelu kolone su preživjeli Srebreničani koji su u julu '95 išli ovim putem prema slobodnoj teritoriji.

(Fena/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.