12.7.2018. 21:25
0
Britanci poručili da Rusija podržava srpske paravojne strukture u BiH koje bi mogle da destabiliziraju zemlju
Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodi se u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije, javlja N1.

Kako se navodi u Izvještaju, "spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, ponajviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje.

Uprkos tome, Rusija je sposobna iskoristiti regionalne probleme i ugroziti regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO".

Iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije su kazali da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava ovaj region "povećano miješanje Rusije na Zapadni Balkan, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine", koje oni opisuju kao kao "lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja".

Ministarstvo također naglašava rusku podršku destabilizacijskim aktivnostima političkih lidera u Republici Srpsko te citiraju izvještaje medija s početka 2018. godine "da lokalna policija kupuje duge cijevi" iz Rusije, podstičući strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini.

- Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sagovornika koji su nam dali pisani i usmeni dokazi. Sir Robert Kuper je rekao: Kao i drugdje, rusi so veoma su dobri u pogorsavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima. Tena Prelec je rekla da 'Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu'. Sličnog je mišljenja Michael Taylor iz Oxford Analytice - navodi se u Izvještaju.

Također, navode i da su mnogi posvjedočili ruskoj podršci Miloradu Dodiku koji "je počeo da 'prijeti pokretanjem referendum o secesiji od BiH", kaže Dimitar Bechev.

Fiona McIlwham is Ureda za Zapadni Balkan pri Ministarstvu je kazala da je Ministarstvo "veoma zabrinuto situacijom u Bosni”, gdje su se podigle tenzije izmedju tri glavne etničke grupe. Ona je kazala da je Ministarstvo posebno zabrinuto nabavkom dugih cijevi u RS ali da više informacija nije u mogućnosti da ponudi.

- Sagovornici su ocjenili konačni dogovor između Grčke i Makedonije kao izuzetno dobar, ali su naglasili da su problemi Zapadnog Balkana duboko ukorijenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspjeh. Rusija je spremna uraditi sve što može kako bi omela put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokratiji.

To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. godine i u ruskim pokušajima da snabdije oružjem militantne grupe u BiH. Također, postoji bojazan da će Rusija pokušati omesti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referenduma u Makedoniji o navedenom dogovoru - stoji između ostalog u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije.

(Patria / N1)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.