21.7.2018. 14:52
0
Pod nadzorom Službe za poslove sa strancima iz Bihaća prebačena 93 migranta u Azilantski centar
Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima, uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona i Kantona Sarajevo, sprovela je danas (21.07.2018 godine) određene aktivnosti usmjerene na prevoz migranata sa područja USK u objekat Azilantskog centra u Delijašu, kojim upravlja Ministarstvo sigurnosti BiH.

- Riječ je o 93 migranta koji su boravili u parkovima i zelenim površinama u urbanom dijelu Bihaća, te su autobusima, koje je obezbijedilo Ministarstvo sigurnosti BiH prebačeni u Azilantski centar Delijaš u Trnovu. Navedene aktivnosti su  protekle bez ijednog incidenta, posebno vodeći računa o zaštiti svih ljudskih prava migranata, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije.

U Azilantskom centru i pored nedovoljnih kapaciteta, migrantima će biti obezbijeđen adekvatan smještaj, potrebna zdravstvena zaštita, te drugi neophodni uslovi za human boravak do rješavanja njihovog statusa u BiH po podnesenom zahtjevu za međunarodnu zaštitu – azil. Ovim aktivnostima smanjit će se pritisak na područje Bihaća koje je u proteklom periodu najviše pogođeno povećanim prilivom migranata - navode iz SPS-a.

Služba za poslove sa strancima registrirala je više od 8.930 migranata od početka godine.

- Služba za poslove sa strancima vrši registraciju migranata, uzima njihove biometrijske podatke, svakodnevno prikuplja operativna saznanja i informacije o mjestima ilegalnog prelaska granice, njihovog kretanja kroz BiH i postojanju elemenata krijumčarenja migranata, te razmjenom informacija sa drugim agencijama za provođenje zakona daje svoj doprinos ukupnoj bezbjednosti u BiH - zaključuju iz SPS-a. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.