21.7.2018. 21:14
1
Ivanić: Nama treći entitet ne treba, Hrvati bi nam uzeli Šipovo, Brod, Derventu i Šamac
Ponoviću, vrijednije je biti jedan od dva, nego jedan od tri. Treći entitet Republici Srpskoj ne treba – rekao je Ivanić.

Protivnik sam trećeg entiteta, jer bi to promijenilo Dejtonski sporazum. Sa tadašnjim predsjednikom HDZ Antom Jelavićem sam razgovarao 2000. godine i jasno je rekao da za takav potez neće dobiti međunarodnu podršku ako ne načnu Srpsku. Srpskoj to ne treba, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, odgovarajući na pitanja pratilaca u javljanju uživo na Facebooku, prenosi “Slobodna-Bosna“.

Dodaje kako mu je Jelavić tada otkrio da bi uzeli Šipovo – da povežu Kupres sa Jajcem, kao i Brod, Derventu i Šamac.

– Sa trećim entitetom Srpska bi izgubila ono što sada ima. Zbog odluke Bošnjaka i Hrvata s početka rata da budu zajedno, Srbi su platili jako veliku cijenu – izolaciju, bojkot, proglašavanje najvećim problemom. Ponoviću, vrijednije je biti jedan od dva, nego jedan od tri. Treći entitet Republici Srpskoj ne treba – rekao je Ivanić.

Konflikti

Na pitanje da li su Dodik i Čović spremni na konflikte, Ivanić je rekao da niko normalan ne bi smio da ih izaziva, jer to znači ‘stradanje, izbjeglice, mrtve, razaranje’.

– Ne vjerujem da iko normalan želi konflikte, ali ako se svakodnevno razvijaju politički konflikti, oni razvijaju i tenzije među ljudima, pa se može oteti kontroli – upozorio je Ivanić.

Za Dodika i SNSD je rekao da ulaze u konflikt sa svima.

– Tako smo u svađi i sa Bošnjacima, i sa Hrvatima, i sa Evropskom unijom, a odnedavno su i Srbi međusobno, jer su jedni nazvani izdajnicima, dok onda ovi drugi, kobajagi, nešto brane – kaže Ivanić.

Podsjetio je da je Dodik lobirao da na julskom samitu NATO u Briselu bude aktiviran MAP, kako bi imali predizbornu temu, iako su upravo funkcioneri SNSD, uglavnom Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, potpisali sve dokumente u kojima se punopravno članstvo u NATO navodi kao strateški cilj.

Plate

Naglasio je da je trajno, a ne predizborno povećanje plata moguće tek kad otvorimo tržište, ali da niko od investitora ne dolazi u Srpsku, iako ulažu na Balkanu.

– Dok god je najbitnija riječ pojedinca, a ne institucija, investitori će bježati odavde. Ovakva vlast ih tjera – ocijenio je Ivanić.

Filmska preporuka

Nakon preporuka knjiga na Facebooku, posjetioce je zanimalo i voli li srpski član Predsjedništva BiH da gleda filmove i serije. Otkrio je da voli poslije napornog dana da pogleda, iako je starija, seriju ‘Zakon i red’, ako ‘naleti’ na reprizu neke epizode.

Kad su filmovi u pitanju, od romantičnih komedija bira ‘Kad je Hari sreo Sali’, dramu ‘Miris žene’, sa Al Paćinom, od naučnofantastičnih ‘Bezdan’, a favorit među trilerima je ‘Sedam’, sa Morganom Frimenom.

Otkrio je da se ne druži mnogo sa političarima privatno i porodično, osim sa političarima iz PDP-a, ali njih smatra ‘svojima’.

Savršen odmor

Savršenim odmorom smatra dane kad se okupi cijela porodica, djeca i supruga, a otkrio je i da ima žive roditelje, koji imaju 86 i 82 godine, i da svake godine jedan mjesec provede s njima.

Zbog zdravlja jednom godišnje odlazi u banju. Ne bira komercijalizovane, već je izabrao malu banju u Srbiji – Lukovsku banju. Tamo je upoznao i domaćine u selu, sa kojima popije čašicu rakije, lokalne kostolomce, lugare, policajce, malinare koji su ga naučili kako smjesa od koprive štiti maline od štetočina.

– Volim da se družim s tim ljudima. Volim da provedem vrijeme sa ljudima koji ne pričaju puno o politici – kaže Ivanić.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.