21.7.2018. 21:30
1
Feraget: Država je dužna odmah provesti istragu o ubistvu Memića i Dragičevića
Advokat Ifet Feraget koji je od početka uz porodicu Memić kazao je da se radi o organiziranom, sistemskom i planskom opstruiranju jedne istrage. Kako je to moguće?

Oni su istinu izveli pred sud i pokušali dokazati da je laž. Ali ona je pobijedila.

On je kazao da rješenje postoji i to već u oktobru.

- Odgovornost je i na politici. Ona se umiješala kad je ubijen, a nije dala da se vodi istragu. Ovlaštenja tužilaca su ogromna, a odgovornost ne funkcioniše nikako. Dopustili smo nešto što je moralo kulminirati na ovaj način. Može i privatizacija, može i zloupotreba službenog položaja, ali ne može se ubijati dijete a da se ne pronađe ubica. To se ne smije raditi – kazao je Feraget.

Advokat Feraget je kazao da je najbolji dokaz za Dženanovo ubistvo povreda koju je imao na glavi, a sve ostale su bile odbrambene.

Govoreći o Alisi Mutap, jedinom svjedoku od te noći 8. februara 2016. godine Feraget je podsjetio da sud nije dozvolio njeno drugo svjedočenje.

On je napomenuo da na komplikovanim predmetima postupaju neiskusni tužioci što je i ovdje bio slučaj. Postupajući tužilac bio je Meris Ćato.

- Saopštili su mu policajci da to nije saobraćajna nesreća, a on njima: „Neka sada bude tako“. Čitav niz podmetnutih tragova pokazao je da je od samog početka postojala namjera da se zataška ubistvo. Zbog čega je Muriz Memić napravio osam puta ovakve proteste? Jer oko javnosti nikada nije suvišno u bilo kojoj, a pogotovo u istrazi ubistva djeteta. Bez pomoći javnosti sigurno ne bismo ovako brzo, iako ovo nije brzo, došlo do oslobađajuće presude – kazao je Feraget.

On je dodao da Memić želi natjerati državu da radi svoj posao.

- Ovdje sistem ne želi da sankcioniše one koji su namjerno zataškavali ubistvo i ovaj postupak koji će još trajati koristi da opravda neprocesuiranje. Ja im kažem da je po članu 2. Evropske komisije obaveza države da odmah sprovede odgovarajuću istragu za ubistvo i Dženana Memića i Davida Dragičevića. Tu nema čekanja. Neka optužnice zastupaju časni i pošteni tužioci, a oni koji to nisu neka se procesuiraju – kazao je Feraget. 


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.