23.7.2018. 14:00
0
ZDK - Radna grupa priprema novu odluku o načinu organiziranja taksi prijevoza
Na sastanku čelnika zakonodavne i izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) s predstavnicima taksi prijevoznika u tom kantonu i Federaciji BiH razgovarano je o inicijativi taksi prijevoznika za donošenje izmjena i dopuna Odluke o načinu organiziranja taksi prijevoza u tom kantonu, usvojenoj u aprilu u kantonalnoj skupštini, a koja bi trebala značajno unaprijediti položaj taksi prijevoznika.

Taksisti traže da se u novu odluku, na kojoj radi resorno ministarstvo, ugradi obaveza pribavljanja mišljenja njihovog udruženja kod utvrđivanja broja taksi prijevoznika po općinama, da se javni pozivi za raspodjelu taksi stajališta odnose samo na nove taksiste ili promjenu stajališta, da se zabrani korištenje istaknute taksi reklame za prijevoznike iz drugih kantona prilikom ulaska u ZDK te da se predvidi i mogućnost prijenosa dopunske taksi oznake u slučaju bolesti ili smrti vlasnika na bliskog srodnika.

Dogovoreno je da se formira radna grupa sastavljena od po dva predstavnika udruženja taksi prijevoznika i resornog ministarstva, koji će razmijeniti stavove i usaglasiti materijal za izradu Odluke o načinu organiziranja taksi prijevoza u ZDK.

- Vlada i Skupština će učiniti sve da dođemo do rješenja i boljeg ambijenta za rad taksi prijevoznika u Zeničko-dobojskom kantonu - kazao je premijer Galijašević, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Ukazano je i na štetne posljedice rada oko hiljadu nelegalnih taksi prijevoznika u tom kantonu, a u posljednje vrijeme primjetan je i rast nelegalnog taksi prijevoza putem mobilne taksi aplikacije. Zbog toga je Udruženje taksi prijevoznika FBiH spremno ustupiti aplikaciju mojTAXI taksistima u ZDK.

- Ponudili smo da budemo partner Vladi ZDK i da zajedno instaliramo opremu kako bismo unaprijedili sigurnost i bezbjednost i taksi vozača i putnika. Učinili smo konkretan iskorak ka unapređenju položaja naših 450 članova u ZDK, a istovremeno ćemo kroz razvoj i korištenje aplikacije mojTAXI doprinijeti i razvoju turizma u ovom kantonu - kazao je predsjednik tog udruženja Enver Suljagić.

Na sastanku koji je održan u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona učestvovovali su predsjedavajući Skupštine Jasmin Duvnjak, premijer ZDK Miralem Galijašević i predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

U delegaciji taksi prijevoznika bili su predsjednik Udruženja taksi prijevoznika u FBiH Enver Suljagić, koordinator federalnog udruženja za rad općinskih udruženja u ZDK Edin Skeledžija, predsjednik Udruženja taksista Zenica Sabahudin Bajramović i predsjednik Udruženja taksista VUT-Visoko Nedžad Cicvara.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.