24.7.2018. 15:45
0
KS - Definisati korake u postupanju nadležnih organa na zaštiti djece migranata
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović danas je sa predstavnicima brojnih institucija razgovarala o postupanju Javne ustanove “Kantonalni centar za socijalni rad” u postupcima zaštite djece bez pratnje roditelja s akcentom na djecu migrante.

Ministrica Dautbegović je predstavnike UNICEF-a, UNHCR-a, IOM-a, JU "Kantonalni centar za socijalni rad”, Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS, Fondacije bosanskohercegovačke inicijative žena, SOS Dječija sela BiH i Udruženja Vaša prava BiH upoznala o iskustvima Ministarstva i spomenute ustanove po pitanju zaštite djece bez pratnje, do sada identificirane na području Kantona Sarajevo.

Skrenuta je pažnja i na problem nedostatka koordinacije nadležnih organa i nedostatak infrastrukture koja je neophodna za zaštitu djece migranata, što se direktno odražava na postupanje organa starateljstva.

Učesnike sastanka ministrica je informisala o kompleksnost i težini problema sa kojima se nosi kantonalno ministarstvo i centar za socijalni rad i zajednički predložili da se u narednom periodu definišu koraci u postupanju nadležnih organa na zaštiti djece migranata.

Nakon vrlo konstruktivne diskusije zaključeno je da će se u narednom periodu održati sastanak na koji će biti pozvani i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH, kako bi se ozbiljnije diskutovalo o problemima koje Ministarstvo i Kantonalni centar ne mogu rješavati bez učešća nadležnih institucija, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.