26.7.2018. 11:16
4
Rasprava o zastavi BiH: Inicijativa da se u sali Parlamenta ističu i entiteska obilježja krši zakon
Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH danas je na dnevnom redu i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH, koji se odnosi na pravilno isticanja državnih simbola.

Nakon što su otklonjene tehničke smetnje, na šta su upozorili zastupnici SBB-a,  zakon je ponovo red poslanicima.
Predlagač tih dopuna je SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

On je kazao da je intencija zakona da u tehničkom smislu pojasni i na jednom mjestu konačno napiše kako se ispravno postavlja zastava Bosne i Hercegovine. Magazinović smatra da većina koja pogrešno postavlja zastavu radi to iz neznanja, a ne iz nepoštovanja države BiH.

Borislav Bojić (DNS) u toku rasprave kazao je da sali gdje se održavaju sjednice Parlamenta treba da budu i entitetske zastave.

- Pozivam kolege da podrže inicijativu da simboli entiteta i Brčko Distrikta budu ovdje sali. To nije osporavanje BiH, već uvažavanje BiH onakvom kakva jeste po Ustavu – kazao je Bojić.

Damir Arnaut (SBB) u vezi inicijative Bojića kazao da je neophodno pročitati postojeći zakon, jer tamo stoji „da druge zstave iz BiH neće se isticati skupa uz zastavu BiH“.

- Takve inicijative znači ne mogu proći – kazao je Arnaut.

Mensura Beganović (DF) kazala je pak da ovim Zakonom podržavamo postavljenje zastave vertikalan, a  što ne odgovara položaju BiH.

- Ja sam dostavila amandman u tom smislu – kazala je Beganović.

Magazinović je također napomenuo da su, zajedno s predstavnicima Udruženja građana Bosona i Heraldičkog društva BiH izradili zakon kojim rješavaju probleme korištenja zastave "koji se danas pojavljuju". Izrazio je nadu da neće biti problem da se ove tehničke izmjene usvoje, posebno jer se baziraju na mišljenju struke, a ne na nečijem proizvoljnom mišljenju.
Po njegovim riječima, kad bi se naplaćivale kazne za pogrešno istaknutu zastavu "mi bi skupili novca više nego što ćemo skupiti akcizama, jer je teško naći ispravno postavljenu zastavu".

- Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je prilično jednostavan, ali izuzetno precizan. Dodajemo član koji kaže da se zastava BiH u pravilu ističe i koristi u svom normalnom horizontalnom položaju, što znači da su bijele zvijezde bliže jarbolu, a jarbol je uvijek sa lijeve strane. Drugi stav kaže da se državna zastava može isticati i vertikalno, da se iz normalnog horizontalnog položaja u vertikalni položaj dovodi rotacijom s lijeva na desno u pravcu kretanja kazaljke na satu - pojasnio je Magazinović.

(NAP/Amila Alijagić)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.