27.7.2018. 8:45
0
'Glasanje u Domu naroda BiH pokazat će koje su stranke opredijeljene za borbu protiv kriminala'
Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predviđeno je razmatranje tri izmjene Zakona o krivičnom postupku predložene od različitih predlagača.

Zbog toga Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH odlučila je zatražiti produženje amandmanske faze od 15 dana kada će se pokušati naći saglasnost za to pitanje o kojem se polemike vode već nekoliko mjeseci.

Ukoliko Kolegij prihvati prijedlog Komisije, te tačke bi trebale biti skinute s dnevnog reda. 

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odlučili su danas zatražiti produženje roka amandmanske faze od 15 dana za dva različita prijedloga izmjena Zakona o krivičnom postupku.

Dnevnim redom sjednice Komisije bilo je predviđeno razmatranje izmjena tog zakona, koje su predložili delegati Kluba Hrvata, a druge izmjene predložio je delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA).

Na početku rasprave o te dvije različite izmjene tog zakonskog rješenja, Genjac je napomenuo da su trenutno u parlamentarnoj proceduri tri izmjene istog zakona jer je Predstavnički dom ranije zatražio razmatranje tog zakona u Domu naroda po hitnom zakonodavnom postupku.

- Imajući u vidu značaj ovog zakona te da je nekoliko amandmana na zakonske izmjene stiglo neposredno pred sjednicu, predložili smo produženje amandmanske faze kada bi se mogle desiti dodatne konsultacije i napraviti kompromis u vezi s ovim zakonom - dodao je Genjac, a članovi Komisije jednoglasno su prihvatili ovaj prijedlog.

Iz međunardne zajednice izrazili su duboku zabrinutost zbog neusvajanja relevantnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom  postupku BiH, koji treba uskladiti sa Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine kao i međunarodnim i evropskim standardima.

Izmjene i dopune Zakona koje su već na razmatranju u Parlamentarnoj skupštini BiH i usvojene u Predstavničkom domu, ispunjavaju potrebne standarde.

Međutim, druge predložene izmjene i dopune, koje su do sada razmatrane, bi oslabile vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organizovanog kriminala i korupcije. Pogotovo, izostavljanje pojedinih krivičnih djela kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam šalje negativan signal prema građanima BiH i EU.

"Apeliramo na delegate u Domu naroda da što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredijeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner Evropske unije i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne bezbjednosti u Bosni i Hercegovini i šire. To je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i također će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji", navodi se u saopćenju Njemačke ambasada u BiH.

"Današnje glasanje u Domu naroda BiH pokazat će koje su stranke opredijeljene za borbu protiv kriminala i korupcije (i koje to nisu), poručili su iz Ureda visokog predstavnika."  

U objavi na Twitteru na bosanskom i engleskom jeziku OHR je odaslao jaku poruku.

Osim OHR-a, na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pozvali su i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU, poručio je da usvojene izmjene i dopune ovog zakona "ispunjavaju potrebne standarde".


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.