27.7.2018. 18:20
0
Vijeće za štampu BiH: Status borca ne amnestira od krivične odgovornosti za napad na novinare
Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije je reagovalo na telefonske prijetnje i pokušaj zastrašivanja novinara portala Klix, nakon jučerašnjih fizičkih napada na fotoreportera Klixa i novinara Al Jazeera Balkans, koji su se dogodili tokom izvještavanja sa protesta demobiliziranih boraca u Sarajevu.

- Da se jučerašnji napad nije dogodio slučajno, u gužvi i zbog sveopće „usijane“ atmosfere koja je vladala na protestima, već smišljeno s namjerom fizičkog onesposobljavanja novinara da izvještavaju sa mjesta događaja, dokaz je današnji audio snimak dodatnih verbalnih prijetnji s ciljem zastrašivanja svim novinarima. Taj telefonski poziv u redakciju Klix-a uputio je jedan od protestanata, otvoreno upućujući prijetnje, popraćene najgorim psovkama. Također, i video snimka u kojoj se vidi i čuje likovanje bivše borkinje, koja je metalnom šipkom napala fotoreportera, fizički ga ozlijedila, ugrožavajući mu život, a koja se nakon toga hvalila svojim postupkom i psovkama prijetila ostalim prisutnim novinarima - saopćilo je Vijeće za štampu BiH.

Smatraju da su "brutalni i namjerni fizički napad s namjerom povređivanja novinara i fotoreportera i njihovog onemogućavanja da obavljaju svoj posao informiranja javnosti sa protesta, te dodatne prijetnje i zastrašivanje novinara, čin za svaku osudu i krivično gonjenje".

- Činjenica da su u pitanju demobilisani borci nikako ih ne opravdava, njihov ih status ne amnestira od krivične odgovornosti. Pravo je i profesionalna obaveza novinara da izvještavaju javnost, u javnom interesu, i niko ne smije nikakvim metodama, a naročito ne fizičkim napadima i prijetnjama, sprječavati i ucjenjivati novinare i medije da to čine. Za tako nešto se mora krivično odgovarati - upozoravaju iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Zbog navedenog, Upravni odbor Vijeća instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima.

Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Vijeće apeluje na MUP Kantona Sarajevo, Tužilaštvo i sve druge nadležne institucije, da hitno reagiraju i zaštite medije i novinare od ovakvih napada i ugrožavanja slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

- Podsjećamo da ovo nije prvi put da se ovakvi napadi na novinare događaju, već da postaju redoviti i time vrlo zabrinjavajući - saopćio je Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.