1.8.2018. 12:50
1
Provedeno istraživanje stavova građana BiH o mješovitim brakovima
Agencija "Prime Communications" provela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o mješovitim brakovima.

S tvrdnjom da se "ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova" u potpunosti se slaže 15 posto ispitanih građana BiH, a uglavnom se slaže 23,7 posto, što je ukupno 38,7 posto.

- Neodlučnih je 28,6 posto, dok se sa ovom tvrdnjom uglavnom ne slaže 12,8 posto, a uopšte se ne slaže 19,9 posto ili ukupno 32,7 posto stanovnika BiH - saopćeno je iz agencije koja je provela istraživanje.

Sa tvrdnjom da se "ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova" u potpunosti se slaže 19 posto Hrvata, dok se 24 posto njih uglavnom slaže. Neodlučnih Hrvata je 36 posto, dok se njih pet procenata uglavnom ne slaže, a 16 posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 43 posto Hrvata, dok je za mješovite brakove njih 21 posto.

Iz agencije tvrde da je njihovo istraživanje pokazalo da se s tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti slaže 12 posto Bošnjaka, dok se 21 posto uglavnom slaže. Neodlučnih Bošnjaka je 28 posto, dok se 16 posto njih uglavnom ne slaže, a 22 posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 33 posto Bošnjaka, dok je za mješovite brakove njih 38 procenata.

S tvrdnjom da se "ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova" u potpunosti se slaže 21 posto Srba, dok se 34 posto njih uglavnom slaže. Neodlučnih Srba je 26 posto, dok se 10 posto njih uglavnom ne slaže, a osam posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 55 posto Srba, dok je za mješovite brakove njih 18 posto.

Također, iz navedene agencije su naveli da se s tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti slaže pet posto onih osoba koji se se izjasnile kao Bosanaci, dok se njih sedam procenata uglavnom slaže. Neodlučnih Bosanaca je 27 posto, dok se 16 posto njih uglavnom ne slaže, a 44 posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 12 posto Bosanaca, dok je za mješovite brakove njih 60 posto.

Istraživanje je, kako je saopćeno, realizovano polovinom juna ove godine za vlastite potrebe Agencije "Prime Communications".

Učestvovalo je 1.000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - tri posto).


(FENA / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.