1.8.2018. 13:25
0
KCUS - Prvi put u BiH urađena plućna lobektomija jednomjesečnom djetetu
Dječiji i torakalni hirurzi, uz podršku i saradnju pedijatara, anesteziologa i radiologa Kliničkog centra Univerzitet u Sarajevu (KCUS), spasili su život jednomjesečnom dječaku iz Bosanske Krupe.

Beba je primljena na Pedijatrijsku kliniku sa izrazito otežanim disanjem, uzrokovanim urođenim oboljenjem pluća. U ovakvim slučajevima neophodno je uraditi plućnu lobektomiju, a prvi put u Bosni i Hercegovini ovaj zahvat je urađen kod djeteta starosti samo mjesec dana, saopćeno je iz KCUS-a. 

Voditelj operativnog tima bio je šef Klinike za torakalnu hirurgiju Ilijaz Pilav, dok je uime Dječije hirurgije član tima bio Kenan Karavdić. U timu su bili i anesteziolog Amira Mešić i Raho Spahović s Odjela neonatalne intenzivne njege i Neonatologije Pedijatrijske klinike 2.

Karavdić je kazao da se u slučajevima gdje kod urođenog plućnog oboljenja djeca nemaju izražene simptome, čeka navršavanje jedne godine starosti, nakon čega se izvodi plućna lobektomija. U ovom slučaju  zbog ugroženosti života, operativni zahvat se morao uraditi hitno.

- Konzilij je donio odluku o hitnoj operaciji, ali s obzirom da je beba po prijemu bila mlađa od mjesec dana, morali smo čekati nekoliko dana do operacije. Operacija je uspješno završena. Dječak je deset dana bio smješten na Neonatalnoj intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike, nakon čega je izmješten na Odjel dječije hirurgije. Na ovom Odjelu boravio je četiri dana, te je pušten na kućno liječenje“ – istaknuo je Karavdić.

Dodaje da se stanje dječaka redovno prati u Kliničkoj bolnici u Bihaću, sa kojom su ljekari KCUS u redovnom kontaktu.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović ističe da je zahvaljujući pravovremenoj reakciji, ranoj dijagnostici urođenog oboljenja i timskom radu ljekara spašen život jednomjesečnom dječaku.

- U KCUS razvijamo kolegijalnost, stvaramo atmosferu u kojoj se ljekari različitih specijalnosti oslanjaju jedni na druge, timski rade i tako dolaze do dijagnoza i najboljih rješenja. Pacijenti zaslužuju imati sve uslove liječenja u svojoj domovini, te aktivno radimo na obezbjeđivanju svih neophodnih elemenata kako bismo spriječili izmještanje na liječenje izvan BiH, osim ako je to zaista neophodno. Najbolja potvrda da smo na pravom putu su zdrava djeca i pacijenti. Istrajat ćemo u pružanju što kvalitetnijih zdravstvenih usluga građanima BiH – navela je Izetbegović.     

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.