4.8.2018. 12:15
0
Čović: Tužba zbog Pelješkog mosta, koju zagovara Izetbegović, nije moguća
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da je izgradnja Pelješkog mosta strateški interes hrvatskog naroda u cjelini, ali i interes BiH, te tvrdi da najavljena tužba, koju zagovara bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, nije moguća.

Čović je kazao da za tužbu ne postoji saglasnost svih članova Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona u BiH, Čović smatra da i dalje postoji "tračak nade" da može doći do konačnog dogovora, te naglasio da se u narednom periodu mora učiniti sve da se osigura izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, bez obzira na ovaj zakon.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da bi BiH bila destabilizirana sigurnosno i politički, ukoliko bi migranti koji se pokušavaju domoći EU ostali u zemlji.

Čović je rekao da broj migranata u zemlji još nije dramatičan, ali da je BiH "hot-spot" za ilegalne migrante, što potvrđuju predstavnici sigurnosnih agencija u zemlji.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kaže da ne postoji dogovor u vezi s rješenjem ovog problema.

- U razgovorima s nadležnim institucijama ponudili smo nekoliko koraka. Prvi je da odmah zatvorimo granicu. Drugi je da rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva za azil skratimo na 24 sata - rekao je Čović.

Ako se zna da niko od tih ljudi ne može dobiti azil jer su ekonomski migranti, kaže Čović, jasno je da se rok od 14 dana koristi kako bi se pripremio teren za prebacivanje preko teritorija BiH, jer se migrantima "upravlja izdaleka".

- Uz sebe su vezali veliki broj profitera iz cijele regije koji od toga prave biznis, pa je prebacivanje migranata danas unosnije od trgovine drogom - istakao je Čović.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.