6.8.2018. 21:55
0
Ivanić: Prebilovci simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da su Prebilovci sveto mjesto i simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini, ali i nevjerovatne snage l?udi koji pokazuju da će, uprkos svemu, opstati na ovim prostorima.
"Uvijek ovdje dolazim sa posebnim osjećanjem. Bio sam i kada su kosti prebilovačkih mučenika vađene iz jama. Prebilovačke žrtve dva puta su ubijane u prošlom vijeku i tu dolazim sa posebnim pijetetom prema žrtvama, koje su prvi put stradale u Drugom svjetskom ratu, a onda ponovo, njihove kosti, i u poslјednjem ratu u BiH”, rekao je  Ivanić.

Član Predsjedništva BiH naglasio je da „svi imamo obavezu da se sjećamo i da poštujemo nevine žrtve, i zbog prošlosti, ali i zbog budućnosti - da nam se više nikada ovako nešto ne dogodi.“

"Ovo su prostori gdje su Srbi živjeli i gdje će živjeti, bez obzira na pokušaje drugih da ovdje zatru naše postojanje. To pokazuje i ovaj hram i lјudi koji su danas ovdje", rekao je Ivanić. 

Hram Vaskrsenja Hristovog, u kojem je liturgiju služio umirovlјeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sa brojnim sveštvenstvom, sagrađen je u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama. 

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakuplјeni. Kosti su prikuplјene u sedam kovčega i 2015. sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog, koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalemu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života. 

U prvim danima avgusta 1941. je od hilјadu stanovnika ubijeno 850 Prebilovčana, od kojih 600 žena i djece. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja. 

Ovo mjesto spalјeno je i u junu 1992. godine, kada je spomen-kosturnica eksplozivom dignuta u vazduh. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.