7.8.2018. 20:19
0
"SNSD je prevario narod u RS-u nekoliko puta. Oni se oslanjaju na nacionalističku i ratno-huškačku retoriku"
Migranti nemaju namjeru da ostaju u BiH i njihova namjera je da se što manje zadrže u BiH, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tokom gostovanja na N1 televiziji.

- Nemam ništa protiv da bilo koja lokalna zajednica pokrene neko operativno tijelo koje će se baviti migracijama, ali je bitno da zajedno koordiniramo i donosimo odluke. Treba vidjeti kako nam ovo operativno tijelo može pomoći, kako bi smanjili ulaske ilegalnih migranata u BiH. Ne očekujem ništa spektakularno od ovog operativnog tijela - kazao je Mektić odgovarajući na pitanje o Koordinacionom tijelu za praćenje kretanja ilegalnih migranata u RS-u.

Mektić je istakao da razumije probleme u Unsko-sanskom kantonu i migrantsku krizu kroz koju prolaze.

- Teško ćemo spriječiti migrante da dođu u USK jer je iz tog kantona najbrži put do Slovenije. Trebamo se fokusirati da na najbolji mogući način upravljamo krizom u USK, da ovaj problem što manje remeti život u lokalnim zajednicama. Svi na prostoru USK od migrantskog problema prave političku kampanju da dokažu da su nešto učinili ili da drugi nisu ništa učinili. Nema jedinstvenog stava političkih subjekata, ne predlažu identična rješenja. Djelimično smo riješili situaciju uspostavljanjem prihvatnih centara na nekoliko lokacija u USK. Na taj način ćemo vrlo brzo stabilizovati situaciju na prostoru ovog kantona - kazao je Mektić za N1.

On je potcrtao da se problem migrantske krize vrti oko Evropske unije. 

Mektić je potvrdio da je područje kasarne Ušivak kod Hadžića pregledano i "čisto" od mina. 

- Teren je provjeren i dobili smo pismenu potvrdu od BH MAC-a da je područje "čisto". Kome trebaju takve dezinformacije, to je jedno neodgovorno ponašanje. Cijeli dan se moramo baviti objašnjavanjem da nema problema samo što je neko neodgovoran.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dotakao se i situacije u bh. entitetu Republika Srpska navodeći da Savez za promjene kojeg čine SDS, PDP, NDP želi novu Republiku Srpsku u kojoj će vladati zakoni, u kojoj će biti pošteni političari i gdje će biti vladavina prava, a ne onu u kojoj je narod osiromašen i opljačkan. 

Na pitanje ko će pobijediti u RS-u na predstojećim Općim izborima, Mektić je kazao da se nada "da će narod shvatiti da je SNSD velika prevara."

- Obmanuli su i prevarili narod nekoliko puta, osiromašili i obespravili ga i što je najgore doveli su do toga da mladi ljudi bježe iz Republike Srpske. Ovdje ostaje samo onaj ko mora i ko nema gdje. Uvijek pred izbore SNSD se oslanja na nacionalističku, ratno-huškačku retoriku i stalno izmišlja vanjske i unutrašnje prijetnje i neprijatelje. To SNSD-u uspijeva i stanovništvo zaboravlja na svakodnevne probleme. I sutradan, kada izbori prođu, vi se osvijestite i budete prevareni. Želimo da promijenim u potpunosti stanje i dosadašnji način vođenja RS-a i da je izvedemo iz blokada. Ovdje ne dolaze strane investicije, nema nijedne fabrike, ne otvaraju se nova radna mjesta. Ovdje se otvaraju kružni tokovi - zaključio je Mektić.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.