10.8.2018. 18:49
0
Sve veći broj migranata u BiH: U julu preko Zvornika, Bratunca i Srebrenice pokušalo ući 725 migranata
Pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u julu su na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice, uspjeli da od ilegalnog ulaska u BiH odvrate 725 lica, dok su u graničnom pojasu pronađena 63 migranta, rečeno je danas u Jedinici granične policije Zvornik.

Pronađeni migranti su predati Terenskoj kancelariji za poslove sa strancima u Bijeljini na dalju proceduru. 

Komandir Jedinice granične policije Zvornik Miralem Imamović rekao je novinarima da je u julu došlo do povećanja priliva migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice, i to skoro duplo više u odnosu na juni. 

"Najugroženije područje, sa najviše pokušaja ilegalnog prelaska granice, je Zvornik, tačnije od Karakajskog polja do Plice", rekao je Imamović i dodao da Jedinica granične policije Zvornik, u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, svakodnsvno preduzima mjere s ciljem njihovog odvraćanja od prelaska granice. 

Jedinca granične policije Zvornik često preduzima mjere s ciljem spasavanja i sprečavanja migranata da ilegalno pređu Dirnu. 

"Česte su situacije da pronađemo migrante koji se zadrže na nekoj riječnoj adi ili im se prevrne čamac, a dešavalo se da spasavamo po desetak migranata od utapanja", rekao je Imamović. 

Podsjetivši da su nedavno dva migranta pokušala da preplivaju Drinu kod Zvornika i da su ih pripadnici Jedinice granične policije spasili, Imamović je rekao da se ta lica prevezu do Doma zdravlja Zvornik radi ukazivanja ljekarske pomoći, a nakon toga, prema proceduri, predaju se Terenskoj kancelariji za poslove sa strancima u Bijeljini. 

Lica koja pokušavaju da ilegalno pređu granicu uglavnom su afro-azijskog porijekla i dolaze iz Maroka, Tunisa, Libije, Bangladeša, Somalije, Pakistana, Afganistana, Sirije, Iraka i drugih zemalja. 

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.