11.8.2018. 16:00
0
Koncert u okviru Međunarodnog festivala folklora večeras na Ilidži
Koncert u okviru Međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade "Čuvari tradicije" bit će održan večeras na Ljetnoj pozornici Ilidža.

- Ovo je centralna manifestacija festivala koja pruža mogućnost djeci i mladima da predstave svoju tradiciju, da je njeguju i da ne padne u zaborav - kazao je Feni direktor festivala Džemal Hurić.

Na trećem međunarodnom festivalu folklora za djecu i mlade "Čuvari tradicije", koji se održava u periodu od 9. do 13. augusta, učestvuje oko 1.000 učesnika iz Turske, Kirgistana, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

- Ove godine učešće na festivalu je uzelo devet zemalja sa oko 1.000 učesnika. Svoj festivalski program učesnici su do sada predstavili na koncertu u Mostaru, večeras će se predstaviti na Ilidži, a sutra će održati koncerte u Zenici i Jajcu - kazao je Feni Hurić.

Cilj festivala je razvijanje prijateljstva, mira i tolerancije među učesnicima.

- Dodatni cilj je da učesnici nastavljaju svoj festivalski put tako što će praviti uzvratne posjete zemljama koje dolaze na ovogodišnji festival - kazao je Hurić.

Učesnici će pored koncertnih sadržaja imati priliku da obiđu i kulturno-historijske spomenike, turističke ljepote i potencijale Ilidže, Sarajeva, Zenice, Konjica, Jablanice, Travnika, Jajca, Mostara.

On je izrazio zadovoljstvo jer su učesnici sretni na ovom festivalu, "jer se osjećaju ugodno tokom cijelog festivalskog programa". Naglasio je i da su bh. građani susretljivi gdje god da se učesnici festivala pojave.

- Ono što nas je ove godine posebno dojmilo jeste da su naši učesnici željeli posjetiti i Tunel spasa, a u našem protokolu je i posjeta i polaganje cvijeća na spomenik poginuloj djeci Sarajeva. To je i njihov doprinos i poruka da se takve stvari više ne dešavaju. To je poruka mira, tolerancije i prijateljstva među učesnicima iz cijelog svijeta - kazao je Hurić.

Organizator ovog festivala je  treći put Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva "Bašlija", koje njeguje tradicije svih naroda i narodnosti BiH kroz folklor i program i organizaciju ovakvih susreta.

Organizator festivala je zahvalio institucijama koje su finansijski pomogle održavanje festivala, a to su Općina Ilidža, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.
    
  (Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.