14.8.2018. 9:13
0
Frontex: Manje ilegalnih prijelaza ka EU, povećan migracijski pritisak prema BiH
Broj ilegalnih prijelaza granica na četirima glavnim rutama za Evropsku uniju opao je 43 posto tokom prvih sedam mjeseci godine, objavila je u ponedjeljak evropska agencija Frontex.
Agencija navodi kako glavna migracijska ruta na zapadnom Balkanu od Srbije do Mađarske i Hrvatske i dalje ima mali broj ilegalnih migranata.

Međutim, paralelna ruta preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i od Srbije do Bosne i Hercegovine, bilježi  povećani migracijski  pritisak, saopćio je Frontex.

Ukupni broj zabilježenih prijelaza bio je 73.500, prema Frontexu. U julu je broj prijelaza na glavnim migracijskim putevima prema EU iznosio 14.900, što je za 18 posto niže u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

Zapadnom mediteranskom migratornom rutom prošlo je više od polovine ukupnih prijelaza zabilježenih u julu, a u Španiji se broj migranata učetverostručio u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši brojku od 8.800 osoba.

Ukupno je na zapadno-mediteranskoj ruti zabilježeno 23.100 prijelaza, što je više nego dvostruko od prošle godine. Oko tri četvrtine migranata na ovoj ruti dolazi iz područja supsaharske Afrike. Državljani Maroka, Gvineje i Malija činili su najveći broj dolazaka u Španiji ove godine. 

U julu je broj ilegalnih  migranata koji su krenuli  na istočni mediteranski put iznosio oko 4.000, što je  17 posto manje nego u junu. Frontex navodi da je  zbog značajnog porasta ilegalnih prijelaza posljednjih mjeseci na kopnenim granicama s Turskom, ukupan broj migranata otkrivenih na istočnom Mediteranu tokom prvih sedam mjeseci ove godine porastao za tri četvrtine, i iznosio je oko 29.500.

Najveći broj migranata na toj ruti  bili su državljani Sirije i Iraka, iako je u julu bio najveći broj Afganistanaca.

Broj migranata koji dolaze u Italiju putem središnjeg mediteranskog puta u julu je pao je na oko 1.900, što je za 83 posto manje od istog mjeseca 2017. godine. Ukupan broj migranata na tom putu u prvih sedam mjeseci ove godine pao je na 18.200,  što je 81 posto manje nego prije godinu dana. Tunižani  i Eritrejci bili su dvije najzastupljenije nacionalnosti na tom putu.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.