15.8.2018. 10:10
7
Profesor Čekić: Predstava za javnost po uzoru na nacističku propagandu
Profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo Smail Čekić smatra da je Narodna skupština Republike Srpske pod pritiskom predsjednika tog entieta Milorada Dodika potvrdila, kako je rekao, kontinuitet ideologije i prakse iz vremena od 1992. do 1995. godine.

Narodna skupština RS odbacila je Vladin izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine u kojem su utvrđene neke od činjenica iz Srebrenice u vrijeme genocida 1995. godine, te zatražila od Vlade RS da stavi van snage. Takav potez Narodne skupštine RS osuduli su iz OSCE-a, Ambasade SAD-a u BiH, Ured visokog predstavnika iz Delegacija EU u BiH kao i brojni drugi nezavisni intelektualci.

''Svjedoci smo nažalost da je Narodna skupština Republike Srpske očigledno pod jakih pritiskom predsjednika tog entiteta potvrdila kontinuitet ideologije politike i prakse Narodne skupštine iz vremena '92 - '95. Posebno naglašavam činjenicu da je Narodna skupštine Republike Srpske s kraja '93. godine koja je u Mrkonjić Gradu na inicijativu i pod pritiskom ratnog zločinca Radovana Karadžića, a pod rukovodstvom također ratnog zločinca Krajišnika proglasila nevažećim odluke ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a iz 1943. postupajući kao što je četnički pokret Draže Mihailovića učinio sa sličnom odlukom. Na djelu je najočiglednije, grubo i otvoreno falsifikovanje historijskih činjenica, čuli smo i vidjeli brojne insinuacije, brojne laži, falsifikate i manipulacije što ne odgovara prije svega rezultatima istraživanja Vlade Republike Srpske iz 2004. i 2005. godine“, kazao je Čekić za N1 televiziju, prenosi agencija Patria.

On je dodao da predmet istraživanja Komisije nije bio utvrđivanje činjenica o stradanju srpskog stanovništva u Srebrenici.

„U odluci o formiranju Komisije nigdje nije stajalo da je Komisija imala zadatak, nadležnost ili da joj predmet istraživanja stradanje Srba odnosno srpskog stanovništva. Komisija nije bila nadležna za to“, rekao je Čekić, dodajući da su rezulati Komisije i Radne grupe usvojeni jednoglasno u Vladi Republike Srpske, Doma za ljudska prava pri Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i na kraju potvrđeni od strane OHR-a. Ti rezultati se imaju smatrati konačnim, dodao je, jer su prihvaćeni i verifikovani od najviših političkih i pravnih subjekata u BiH, dok  NSRS nije nadležna niti je kompetentna da donosi i usvaja takve zaključke.

''Postavlje se pitanje zašto je u ovom trenutku političkom rukovodstvu Republike Srpske, posebno Dodiku, važno da revidiraju ove historijske činjenice. Pokušavaju postići dva cilja: prvo da nametnu svoju verziju događaja i žele revidirati historijske činjenice koje su potvrđene mnogo kasnije i dan danas od brojnih naučnika, istraživača i pravosnažnih presuda. Predstava za javnost po uzoru na nacističku propagandu'', poručio je on.

Dodikov prijedlog da Vlada odbaci izvještaj Komisije nisu podržali jedino zastupnici Koalicije “Domovina” koju čine četiri zastupnika iz reda Bošnjaka i jedna zastupnica iz reda Hrvata.

(NAP/Alen Avdić)


 

 
7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.