17.8.2018. 11:11
0
Sjednica o Zakonu o demobilisanim borcima, nezadovoljni borci najavili nove proteste
Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca u domovima Parlamenta FBiH će, zajedno s predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, danas održati sjednicu u Mostaru.
- Na osnovu zaključka koji je usvojen na četvrtoj sjednici Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, održane 9.8.2018. godine, zakazujem sjednicu Komisije u petak 17.8.2018. godine s početkom u 14 sati u zgradi Vlade FBiH u Mostaru - navodi se u saopštenju predsjednika Komisije Jasenka Tufekčića.

Sjednici bi trebali prisustvovati predstavnici Vlade FBiH, kao i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH.

Komisija je prošle sedmice dala prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

- Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda - kazao je Jasenko Tufekčić.

Ipak, borci su nezadovljni predloženim tekstom i smatraju da su nakon borbe duge 15 mjeseci, prevareni i da su vraćeni na početak.

Smatraju da na posljednjoj sjednici Komisije za usaglašavanje Zakona o pravima demobiliziranih boraca  u Mostaru 9. augusta ništa nije usvojeno,da su svi amnadmani boraca izmijenjeni, te da predloženi tekst nije njihov tekst, niti ono što su zaista tražili.

- Tufekčić  je sve naše amandmane preinačio i to ne liči na naše amanadmane. To je Salkin zakon. Svrha ovog svega je da se Zakon ne donese. Ovakav se sigurno neće donijeti - kazao je na konferenciji za novinare koju su sazvali borci ispred bivše zgrade Vlade FBiH u Sarajevu u ponedjeljak predstavnik boraca Hamza Krkalić.

Borci od svojih zahtjeva neće odustati, te najavljuju nove proteste.


(NAP/Alen Avdić)
ZakonBorci
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.