17.8.2018. 12:57
0
Nešto više od mjesec dana prije jesenjih kiša većina migranta u BiH i dalje spava u parku
Nešto više od mjesec dana prije početka jeseni 23. septembra vlasti u Bosni i Hercegovini još uvijek nemaju jasan plan gdje će smjestiti stotine migranata koji se naleze u zemlji. Iako izjave zvaničnika zvuče optimistično, konkretnih poteza na terenu je jako malo.
Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić rekao je novinarima u petak u Banja Luci da postoje tri prihvatna centra za migrante i to u Bihaću (Đački dom), Velikoj Kladuši (Agrokomerc) i Cazinu (Hotel Sedra). U „Sedri“ i „Đačkom domu“ već je smještan manji broj porodica sa djecom,  ali su prostorije Đačkom doma još uvijek neuslovne, dok sa objekima Agrokomerca postoje problemi i druge vrste. Osim toga, bh. vlasti nemaju ni definisana finansijska sredstva za zbrinjavanje migranata.

Čelnici Kantonalne vlade u Unsko-sanskom kantonu gdje se u ovom trenutku nalazi najveća koncentracija migranta, kao i načelnici tamošnjih općina održali su nedavno u Sarajevu mirne proteste, kako bi 'požurili' državne organe da što prije iznađu rješenje za migrante od koji većna još uvijek spava po parkovima.

Ekspete i nevladine organizacije brine i to što državne službe nemaju precizan podatak o broju migranta koji se trenutno nalazi u BiH. Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je u julu da u Bosni i Hercegovini trenutno boravi približno 4.000 migranata, uglavnom ekonomskih, koji u 99 posto slučajeva nemaju nikakve identifikacijske dokument.

Ministar Mektić tvrdi da se u zemlji sada nalazi manje od 2.000 migranta, što je manje nego u zemljama regiona, dodajući da se pritisak migranta na BiH smanjen povećavanjem kontrole bh. granice. Iz opozicionih partija, kao i neki eksperti za sigurnost, pak tvrde da je broj migranata u BiH daleko veći.

"Neke zemlje u okruženju imaju više migranata od nas. Srbija ima blizu osam hiljada, Crna Gora više od 2.500, a mi imamo manje od dvije hiljade migranata. Mislim da Hrvatska nije dala tačne podatke s obzirom na to da raspolažu podacima o navodnom prisustvu 2.500 migranata u BiH. Ili, namjerno neće da kažu ili ne raspolažu pravim podacima", rekao je u petak Mektić novinarima u Banja Luci.

Vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska odbijaju sarađivati sa dražvnim institucijama što dodatno usložnjava migrantsku krizu u BiH. Migranti poručuju da ne žele ostati u BiH, već dalje produžiti prema zapadnim zemljama EU, ali je granica sa Hrvatskom za njih blokirana. Nevladine organizacije i mediji upozoravaju da hrvatski granični policajaci svakodnevno tuku migrante, dok neki od njih migrnatima otimaju i novac i druge vrijedne stvari.

Dočekaju li migranti jesenje kiše u BiH, a do tada vlasti ne osiguraju adekvatan smještaj, to će biti teška zima za njih.

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine izjavio je počpetkom jula da je od početka ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušlo najviše migranata iz Pakistana (2.417), Sirije (1.393), Afganistana (980), Irana (900), a slijede Irak, Libija i druge države. Neki od njih do danas su se zadržali u BiH, dok su drugi prošli Hrvatsku granicu dalje prema zemljam Zapadne Evrope. 

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.