19.8.2018. 14:40
6
"Dalida Burzić zna kako je došla na tu funkciju. Vještaci Kovačević i Đelilović su uzeli novac i lažno svjedočili"
Mjesec nakon oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, porodica ubijenog mladića Dženana Memića čeka nove informacije. Nade polažu u Tužilaštvo BiH koje bi trebalo provesti novu istragu. Dženanov otac Muriz ističe da ima snage za borbu do kraja ma koliko ona trajala. Kaže da za sada svi šute. Tužilaštvo KS najavilo je žalbu, a presuda Kantonalnog suda u Sarajevu još uvijek nije dostavljena stranama u postupku.

- Niko ništa ne preduzima, koliko mi vidimo. Tražimo od Državnog tužilaštva da preuzme slučaj, da počnu raditi. Šefica organizirane bande Dalida Burzić nije se oglasila. Ja mislim da bi jedva dočekala da napravi pres konferenciju da je bila drugačija presuda. Ali ona šuti. Nedavno je bila na sastanku sa komesarom Mevludinom Halilovićem i sa premijerom Ademom Zoljem koji je rekao da podržava rad Tužilaštva. Kako će on podržavati rad Tužilaštva, ako Skupština nije usvojila izvještaj o radu za 2017. godinu. I SDA je izdala saopćenje da treba istražiti, da treba pokrenuti novu istragu, da je opravdan gnjev porodice Memić – govori Memić ističući da su najodgovorniji za stanje u KS Burzić i Halilović.

I dok je trajao sudski postupak, porodica Memić najavila je podnošenje krivičnih prijava protiv vještaka, svih tužilaca koji su radili na ovom predmetu, policijskog komesara.

- Komesar je imao godinu i po da shvati o čemu se radi, da ja neću stati, da idem do kraja. Valjda im je jasno da ću ovdje ja biti glavni sudija. Ja sam presudio onaj dan u bolnici kad sam vidio Dženana. Ja sam taj dan presudio. Doktor Alija Čeljo mi je fino objasnio o čemu se radi. Ja od toga ne odustajem. Sud je potvrdio da smo mi upravu, da dvije i po godine dokazujemo nešto što je očito i da sada svi šute. Dalida Burzić zna da nije sposobna, već podobna. Da je na tu funkciju došla zna ona kojim vezama – kaže Memić.

Na pitanje zašto se sada ništa ne dešava, Memić navodi da je “sve jasno poslije presude”. Na sastanku koji je održan 13. jula sa v.d. glavne tužiteljice Gordanom Tadić, iznesene su sve sumnje u taj proces.

- Vrijeme je da se oglase, da počnu raditi. Vrijeme prolazi, čeka se neka drugostepena presuda od Vrhovnog suda. Ja ću biti vrhovni sudija. Ne može niko biti poslije mene. Očito su me pogrešno procijenili. Trebali su shvatiti dosad da neću stati. Udarili su na mene, ja sam smiren ali nazad ne znam. Pobjeći ne znam. Neće se ovo završiti kako su oni zamislili. Neka je država u pitanju, ali ja neću odustati. Čekamo da vidimo. Sad će biti imenovanje u Državnom tužilaštvu, ali predugo čekaju. VSTV šuti, ako ništa trebala je biti suspenzija Dalide Burzić. Imam informacije da je bio ogroman pritisak na Kantonalni sud, ali oni nisu poklekli. A sada imam informacije da se vrši pritisak na Vrhovni sud. Vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti, ali samo mogu potvrditi odluku Kantonalnog suda – smatra Memić.

Memić se posebno dotaknuo uloge kantonalnih i federalnih tužilaca, te otkrio kakvim saznanjima raspolaže. Ako bude potrebno, kaže, dovest će i svjedoke za svoje tvrdnje. A u pripremi su krivične prijave.

- Idu svim tužiocima koji su radili na ovom predmetu. Jedna posebna ide Amini Ruždić koja je cijelo vrijeme u postupku bila toliko drska, htjela je da nas izbaci iz sudnice na sve načine je pokušavala. Lažni postupak se vodio, a ona hoće da je glavna. Svim tužiocima, federalnim tužiocima, glavnom federalnom tužiocu Zdravku Kneževiću. Već dvije informacije su došle do mene da je rekao da ga je “stid crne zemlje što se ovo desilo”, “da nije mogao da se izbori sa mafijom”. Evo ja ga sada pitam otkud ta mafija. Više puta mi je slao pismene dopise da je sve uredu da je istraga uredno urađena, otkud sada mafija, da su Romi primili novac. Imam svjedoka za ovo i ako treba svjedočit će onome što mu je rekao Knežević. Ide prijava Tihomiru Jurki i Vladi Miškoviću. Posebna priča i što je najopasnije su vještaci kao što je Ševal Kovačević, Jasminka Đelilović. To su podli vještaci koji rade za novac. Uzeli su novac i lažno su svjedočili – ističe Memić.

Hoćete li praviti nove proteste ukoliko se uskoro nešto ne dogodi?

- Hoćemo sigurno. U septembru će biti zajednički protesti sa Davorom Dragičevićem. Jedni u Sarajevu, jedni u Banja Luci ako Državno tužilaštvo ne pokrene istragu. Na ovome ne može stati, istraga mora biti provedena. Moja će biti zadnja u ovom slučaju. Oni se igraju s nama dvije i po godine i ne znam što im to treba. I komesar mora odgovarati i Dalida Burzić – kaže Memić.

Porodica više od dvije i po godine pokušava saznati istinu o Dženanovoj smrti. Veliki broj ljudi im daje podršku, ali ima i onih, kaže Muriz, koji ga tek sada tapšu po ramenu.

- Zamolio bih ih da mi ne prilaze. Imali su vremena da se pokažu, sada mi ne treba njihova podrška.

Memić dalje otkriva da u cijeloj svojoj borbi žali što je otišao na razgovor kod Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH.

- Jako je nečastan i jako nepošten čovjek. A otišao sam na njegovu želju, jer je rekao da mu se obratim i da me primi. Samo me je pozvao da vidi šta znam i šta ću reći. Mislim da mi je to jedina greška. Samo deset minuta poslije razgovora sa mnom, Dalida Burzić je otišla kod njega. A vidite, sve što sam rekao za ove dvije i po godine nisam profulio ni slovo. Sve provjerim, sve saznam pa onda kažem – navodi Memić.

Tokom sudskog procesa otkriveno je da je veliki broj policijskih službenika učestvovao u istrazi. I vi kao porodica neke detalje ste prvi put čuli na suđenju. Bilo je i sakrivanja dokaza, nestajanja,  tvrdnji da čak i ne postoje. No, Tužilaštvo KS je u svojoj istrazi utvrdilo da nema elemenata krivične odgovornosti. Nije proveden nijedan disciplinski postupak. Kako na to gledate?

- Moje informacije kažu da je komesar Halilović u panici. Jer je on u tom momentu bio nadređeni tim policajcima Hasanu Dupovcu i ostalim i on ništa nije preduzeo. Zna da je Vahid Ćosić zbog ovog slučaja smijenjen i on opet nije ništa preduzeo. U Tužilaštvu su vodili istragu i sačekali su da kažu da nema osnova sumnje, pa su mi tek onda poslali dokumentaciju. Čekali su da zastari disciplinski postupak da bi poslije toga isti taj komesar Halilović nagradio sve te policajce višim činovima. Mora se ta istraga provesti, zašto je došlo do zastare. Evo presuda je pokazala šta su ti policajci radili i kakvu su istragu vodili – tvrdi Memić.

On posebno ističe ulogu Hasana Dupovca tadašnjeg šefa Odsjeka za saobraćaj MUP KS koji je izuzeo snimke sa kuće Šerifa Konjevića. Od toga je na sudu prikazan samo jedan.

- Hasan Dupovac koji je izuzeo snimak sa kuće Šerifa Konjevića sakrio je snimak sa druge kamere. Sakrio je snimak koji je izuzeo bez naredbe Tužilaštva. Zna Hasan Dupovac šta je u avliji Šerifa Konjevića pričao. Da je Dženan ubijen i da im treba snimak. On je pričao neke nebuloze da treba uvući u postupak Renola Klio da bih ja više naplatio. Pitam Hasana Dupovac je li njegovo dijete na prodaju. Ja ne mogu dozvoliti da mi iko ukrade dijete. Meni su ukrali dijete i to se ne oprašta.

Prvi put Memić otkriva i informacije koje ima o advokatu Omaru Mehmedbašiću koji je bio prvi branilac Ljube Seferovića.

- Advokat Omar Mehmedbašić koji je prvi zastupao Rome rekao je da je “Dalida budala što je išla na saobraćajnu nesreću što se nije držala da je to ipak bila palica”. On je dobro upetljan u ovo i bit će istraga i protiv njega – kaže Memić.

Očekujete li da se jednog dana otkrije uloga Alise Mutap kao jedinog svjedoka, odnosno osobe koja je bila u društvu vašeg sina u noći 8. februara 2016. godine.

- Bez Alise se ovo nikako ne može završiti. Alisa zna, Alisa je organizator svega, amnezije nema. Alise se budi po noći vrišti, vidjela je događaj. Dalida Burzić mi je rekla da je to “eskaliralo, nije on njega htio ubiti”. Alisa je sve u toku i bez nje se ovo ne može završiti. I ona i njen otac Zijo i bez njih se ovo ne može riješiti. Moraju snositi odgovornost ili pred sudom ili pred Bogom. A opet im ponavljam da sam ja vrhovni sudija.

Dokle ste spremni ići u svojoj borbi?

- Do kraja. Ja više nemam ništa izgubiti. Ovo se ne oprašta, ovo se ne halali, a valjda ovi znaju šta je besa. Neka se pitaju šta to znači. Znaju oni šta znači poginuti u borbi za pravdu i za istinu. A samo je jedna istina i ja ću doći do nje. Živi svjedok, a da se istina ne sazna to ne može biti. Dok sam ja živ istina će se saznati. Ja sam spreman. Ja popustiti neću, oni znaju da su krivi. Kako god hoće, ali moja zadnja mora biti.

(Patria)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.