20.8.2018. 14:26
1
Konaković: Oni koji bi trebali riješiti ekonomske probleme odlaze iz države
Stopa bruto nacionalnog proizvoda ni izbliza ne zadovoljava potrebe za stabilizaciju ekonomskog društva, a oni koji bi trebali riješiti problem, odlaze iz zemlje - kazao je danas na pres-konferenciji predsjednik stranke "Narod i Pravda" Elmedin Konaković.

Iz tog razloga su, dodao je, načinili dva strateška dokumenta, "Politika prema mladima 2018-2022" koju je prezentirao Rusmir Pobrić, te "Ekonomsku strategiju", koju je u saradnji sa timom vrhunskih stručnjaka kreirala Sabina Silajdžić.  

Konaković je također kazao da su pripremili sektorske politike koje će prezentirati tokom kampanje, ali da su ta dva dokumenta suština trenutnih problema, ali i rješenja za njih.

Rusmir Pobrić istakao je da je višedecenijski politički institucionalni nemar doveo mlade u BiH u izuzetno težak ekonomski položaj te da BiH ima jednu od najviših stopa nezaposlenih mladih u svijetu, "više od 60 posto prema podacima relevantnih međunarodnih institucija".

- Težak položaj mladih problem je koji se reflektira na društvo u cjelini. Bez mladih se ne može razviti nova poduzetnička generacija u BiH koja je neophodna za dugoročni razvoj bh. privrede, temeljene na zdravim osnovama - kazao je Pobrić, te dodao da bez novozaposlenih mladih nema povećanja sredstava u penzionom fondu.

Naglasio je da je "Narod i Pravda" svjesna prioriteta i obaveze sistemske brige o mladima i strateškog pristupa rješavanju njihovih gorućih problema.

Istakao je da Programska platforma za mlade 2018-2022 obuhvata nekoliko ključnih oblasti za mlade -  zapošljavanje, obrazovanje, učešće u društveno-političkim procesima, socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i drugo te da sadrži 44 sistemske mjere čije će provođenje dovesti do osjetnog poboljšanja stanja mladih u svakodnevnom životu.

Govoreći o zapošljavanju,  kazao je da je politika "Naroda i Pravde" usmjerena na podršku zapošljavanju mladih u privredi, a ne na obavljanje pripravničkog staža u javnoj upravi,čije ukidanje zagovaraju. Također je naglasio da se posebne mjere odnose na olakšice i smanjivanje nameta poslodavcima pri upošljavanju novozaposlenih mladih bez radnog iskustva.

Između ostalog, kazao je da je "Narod i Pravda" odlučna dosljedno implementirati Zakon o mladima FBiH na svim nivoima gdje budu nosioci izvršne vlasti, s najavom formiranja posebnih ministarstava za mlade koja će biti odgovorna za implementaciju politika prema mladima.

Sabina Silajdžić istakla je da je ekonomska ekspanzija temelj izgradnje i jačanja konkurentskiih sposobnosti,  s ciljem pokretanja rasta investicija i  prouduktivnosti rasta realnog sektora.

Istakla je da su strateške odrednice za održiv i inkluzivan rast održavanje makroekonomske stabilnosti, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, povećanje prilika za zapošljavanje i dinamična ekonomska integracija.

Naglasila je da se u okviru tog dokumenta razmatra set prioritetnih ekonomskih pitanja koja se temelje na 'prokopavanju' puta izgradnje konkurentskih sposobnosti bh. industrija. 

(Fena/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.