21.8.2018. 8:34
0
Širom BiH klanjan bajram-namaz
Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama svijeta, danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva - kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

"Ibrahim a.s. čije se žrtve prisjećamo u danima bajrama je simbol vjere u Boga. Kada mislimo da ne možemo promijeniti svijet, moramo se prisjetiti Ibrahima jer je snaga njegove vjere mijenjala svijet. Moramo vjerovati da je moguće bratstvo svih ljudi. Tu snagu nam daje hadž", ukazao je resu-l-ulema Husein ef. Kavazović u bajramskoj poruci.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti - hadždž.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika, javlja N1.

Lejla Trle

BajramBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.