21.8.2018. 15:40
0
"Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više"
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, tokom današnje posjete općinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije „Kremnice“, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, s tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više - istakao je tokom posjete ministar Šarović.

Naglašava da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića.

- Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona - istakao je ministar, dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija „Kremnice“ je 100 posto kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi više od četiri miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne općine.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.