23.8.2018. 8:13
0
Misija OSCE-a u BiH: Možda je vrijeme da se pomoć FUP-a Graničnoj policiji ipak uzme u razmatranje
Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton smatra da je možda vrijeme da se pomoć Federalne uprave policije Graničnoj policiji BiH uzme u razmatranje, zbog dolaska migranata u BiH, iako, podsjetio je, pitanje pružanja pomoći Federalne policije državnim tijelima nije precizno propisano.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska odbacila je najave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da bi pripadnici Federalne uprave policije mogli biti angažirani na čuvanju granice Bosne i Hercegovine i na dijelovima gdje granica prelazi uz taj bh. entitet. Vlada je naložila entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da "svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade RS".

Upitan na konferenciji za medije „da li će pripadnici FUP-a biti upućeni na granične prijelaze koji se nalaze u Republici Srpskoj“ ministar Mektić je rekao da će oni biti podređeni Graničnoj policiji BiH. 

"Oni nemaju ništa s nadležnostima MUP-a RS. Samo će raditi pod nadzorom Granične policije BiH na zaštiti granice", kazao je Mektić. 

Ambasador Berton u izjavi za agenciju Patria ističe:

"Misija OSCE-a u BiH shvata da bi Graničnoj policiji BiH bilo od koristi da dobije dodatnu pomoć kako bi efikasnije odgovorila na izazove u vezi sa ulaskom velikog broja migranata u BiH. Iako pitanje pružanja pomoći Federalne policije državnim tijelima nije precizno propisano, možda je vrijeme da se ovakva pomoć uzme u razmatranje, a imajući u vidu trenutne okolnosti. S obzirom na važeći ustavni i zakonski okvir, takvu pomoć bi trebalo pažljivo koordinirati između svih relevantnih nivoa vlasti. Time bi se istovremeno izbjegli nesporazumi nastali usljed loše komunikacije ili pogrešnog tumačenja“.

Ambasador Berton zaključuje da Misija OSCE-a u BiH vjeruje da se adekvatnim dijalogom može riješiti ovo pitanje, čime bi se, kako je izjavio, „i Graničnoj policiji BiH omogućilo da bolje odgovori na situaciju uzrokovanu dolaskom migranata."

Bosna i Hercegovina se posljednjih mjeseci suočava sa brojnim migrantima koji nelegalno prelaze državnu granicu. Mnogi od njih ne budu otkriveni, jer Granična policija Bosne i Hercegovine nema dovoljan broj policajaca koji bi zaštitili granicu u cijelost. Osim toga, granica između BiH i Srbije u nekim dijelovima prolazi kroz nepristupačne planinske prevoje.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima od 01.01.2018. do 15.08.2018. godine u BiH su registrovana 10.866 migranata. Ministar Mektić tvrdi da je trenutni broj migranata u BiH pao ispod 2.500.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.