28.8.2018. 13:54
0
Novinari u Sarajevu poručili: Stop nasilju nad novinarima
'Stop nasilju nad novinarima u Bosni i Hercegovini, jer novinarstvo nije zločin' - poruka je koju su građanima i institucijama vlasti danas poručili novinari okupljeni u Sarajevu. Razlog njihovog okupljanja su sve češći fizički i verbalni napadi na novinare koji se ne sankcionišu, ali i podrška kolegi Vladimiru Kovačeviću koji je u nedjelju u Banja Luci brutalno pretučen.

Novinarka Semira Degirmendžić istakla je da novinari upućuju konkretne zahtjeve nadležnim policijskim institucijama da provedu nepristranu i nezavisnu istragu te da što prije otkriju krivce za napad na novinara Kovačevića, ali i da se konačno sazna epilog svih prijava za napad na novinare u BiH.

Drugi zahtjev novinara je, dodala je, izmjena Krivičnog zakona BiH kako bi se uvrstila odredba da je napad na novinara napad na službenu osobu pri vršenju službene dužnosti, što je i preporuka Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da je Vijeće ministara BiH prošle godine održalo nekoliko sastanaka u vezi te teme, gdje je rečeno da će Ministarstvo pravde BiH na niže nivoe uputiti taj prijedlog, ali da se to nikada nije desilo.

Novinar Benjamin Butković smatra da više ne postoji pitanje prava na rad novinara, već na život jedne osobe.

- Napadnut je jedan od nas. Redakcija, ime i prezime je potpuno nevažno u situaciji kada vam neko ugrozi život - poručio je Butković te naglasio da je novinarstvo ustvari slika bh. društva.

Smatra da se samo konkretnim aktivnostima može pokazati napadačima da novinari rade ozbiljan i odgovoran posao, jer se danas u BiH o slobodi govora može pričati samo u teoriji.  

Novinar Saša Rukavina ističe da je prije 35 godina naučio da u novinarstvu postoji određeni rizik, ali i 'granica do koje se može ići'.

- Ali, u posljednjih 15 dana desio se veliki broj besmislenih napada i takva situacija se više ne može tolerisati -  zaključio je Rukavina.

Prema zvaničnim informacijama, u 2018. godini u BiH je napadnut 41 medijski radnik tokom obavljanja radnih zadataka.  


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.