28.8.2018. 17:45
0
USK: Potpisani Sporazum i Protokol sa sindikatima obrazovanja
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) Muhamed Ramić danas je s predstavnicima Sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, te Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja potpisao Sporazum o načinu isplate naknada koje nemaju karakter plata za 2018. godinu. Također, potpisan je i Protokol o pregovorima za izmjenu kolektivnih ugovora.

- Naša inicijativa o izmjeni kolektivnih ugovora za zaposlene u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju uslovila je ovo potpisivanja Protokola o pregovorima za njihovu izmjenu. Sporazumom smo definisali datume, odnosno vremenska ograničenja u kojima bi trebale biti ispoštovane obaveze i dugovanja. Konkretno je dogovoreno da se nagomilani dugovi rješavaju sistemski, u skaldu s mogućnostima Kantonalnog ministarstva financija - rekao je Samir Fajić, predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja.

Predsjednica Samostalnog sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja Zehra Hadžić potvrdila je kako su  sada zadovoljeni uslovi da školska godina na području USK počne 3. septembra.  

- Napokon je Vlada USK zvanično donijela pozitivnu odluku i doći će do objave pedagoških standarda za predškolski odgoj - dodala je Hadžić.

Ministar Ramić je također zadovoljno konstatirao kako je prvi put nakon 20 godina na području USK donesen pedagoški standard za predškolski odgoj.

- Time smo napokon definisali rad vrtića i predškolskih ustanova. U okviru ovih pedagoških standarda regulisali smo koje radno osoblje zadovoljava sve kriterije, ishranu, kvadraturu i sve ostale važne parametre u radu predškolskih ustanova. Tu je još važno napomenuti da smo to uradili na način, da ne uopšte ne bude veliko opterećenje za kantonalni budžet - ustvrdio je resorni ministar Muhamed Ramić.

Danas je najavljeno i kako će se na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona naći i Zakon o obrazovanju, što je također rezultat uspješnih pregovora Vlade USK i sindikata obrazovanja.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.