28.8.2018. 21:20
0
Bećirović u Novom Travniku: Nacionalizmi moraju na smetljište historije
Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je u Novom Travniku da „ideologije podjele Bosne i Hercegovine nažalost nisu samo stvar prošlosti, nego se i dalje pokušavaju nametnuti kao političko rješenje", saopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.

Bećirović je uvjeren da pojedinci koji pokušavaju oživjeti osuđene ideje samo ubrzavaju svoj odlazak u političku prošlost, ali i na "smetljište historije".

- Bosna i Hercegovina će ući u Evropsku uniju kao jedinstvena, multietnička država. Učinit ćemo to neovisno o političkim protivnicima ove ideje unutar naše države i u njenom okruženju - Bećirovićeve su riječi.

On naglašava da je odumiranje separatističkih politika neminovno unatoč njihovom novom uzletu, jasno i javno potaknutom iz susjedstva. U Evropskoj uniji nema mjesta za one koji se protive temeljnim evropskim vrijednostima multikulturalizma i jednakosti građana, neovisno o njihovim etničkim i drugim pripadnostima, smatra ovaj kandidat za člana Predsjedništva BiH.

- U Bosni i Hercegovini, kao u svakoj demokratskoj državi, osporavanje njenog suvereniteta, poticanje na secesionizam i veličanje zločinačkih pothvata i tekovina moraju biti blagovremeno i oštro kažnjeni. Zakonska osnova za to postoji. Pravosudni organi samo moraju pokazati odlučnost u štićenju pravnog poretka i suvereniteta naše domovine. To im je, u konačnici, osnovna dužnost - zaključio je Bećirović.

Osvrnuvši se na napad na novinara Vladimira Kovačevića, Bećirović je naglasio da je „nedopustivo da se u demokratskom društvu dešavaju brutalni napadi na novinare, kakvim u Bosni i Hercegovini sve češće svjedočimo". Pravosudne institucije, po njegovim riječima, hitno moraju pronaći i procesuirati počinitelje brutalnog napada na Kovačevića, ali i rasvijetliti sve prijašnje slične napade.

- Svi ti slučajevi moraju biti rasvijetljeni ako se želimo nazivati društvom u kojem je sloboda govora uistinu zagarantovana kao temeljno ljudsko pravo - kazao je Bećirović.

Na promociji Bećirovićeve knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, osim autora, govorili su promotori: Saša Magazinović, Zukan Helez, Ferid Buljubašić,  Goran Behmen, Nerkez Arifhodžić, Lana Prlić i Benjamina Londrc.


(FENA / Lejla Trle)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.