29.8.2018. 21:00
0
Mesić: Uvijek sam slao poruku Hrvatima u BiH da je to njihova domovina
Bivšem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću danas je povodom obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona uručeno priznanje počasnog građanina. Priznanje je dobio i turski ministar odbrane Hulusi Akar, nekadašnji glavnokomandujući turskih mirovnih snaga u BiH.

Mesić je izrazio zadovoljstvo što je u društvu ljudi koji svojim radom i aktivnostima doprinose Zeničko-dobojskom kantonu, a dodao je da ga nagrada koju je on primio podsjeća na borbu BiH da opstane u svojim granicama. Kazao je da je BiH uprkos stalnim napadima uvijek imala ljude koji su pobjeđivali na svojim poljima. On je kazao da se nada da će BiH jednog dana profukcionirati kao jedinstvena zajednica. Kazao je da griješi i međunarodna zajednica. 

- Paddy Ashdown je one koji ne žele cjelovitu BiH odstranio iz politike i sfere kojoj ne pripadaju. Ko ne prihvata pravila, kao i u sportu, sudija ga isključuje, tako treba i u politici. Valentin Inzko je dobar čovjek, ali nema snagu koju mu daje njegova država da isključi onoga ko ne priznaje pravila. To najviše smeta BiH. Sve ovisi o Zagrebu i Beogradu. I Zagreb i Beograd šalju poruke da su za cjelovitu BiH, a onda dolazi 'ali'. Kada sam ja bio predsjednik Hrvatske uvijek sam slao poruku Bosancima i Hercegovcima, ali i Hrvatima, da im je domovina BiH i glavni grad Sarajevo - zaključio je Mesić.

Odbor je ove godine Plakete ZDK odlučio dodijeliti Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) za izuzetan doprinos obnovi i razvoju ZDK, kompaniji ALMA RAS d.o.o. Olovo, za izuzetan doprinos razvoju privrede, dr. Mirjani Agačević iz Zenice za izuzetan doprinos razvoju Kantona u oblasti medicine, akademiku prof. dr. Dževadu Karahasanu iz Sarajeva, za izuzetan doprinos u razvoju društvenih djelatnosti te afirmaciji kulture i umjetnosti, Ženskom rukometnom klubu Krivaja Zavidovići za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciji ženskog sporta i promociji ZDK, Reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci za vrhunske sportske rezultate i izuzetan doprinos u razvoju sporta i promociji ZDK i države BiH te posthumno Emilu Brniću iz Zenice, donedavno direktoru Doma penzionera u Zenici, za doprinos u razvoju Kantona.

Plaketa Zeničko-dobojskog kantona dodijeljena je i Ismailu Zulfiću iz Zenice, za izuzetan doprinos promociji ZDK.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.