29.8.2018. 22:40
0
Izetbegović posjetio Palestinu i razgovarao s Abbasom
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u okviru zvanične posjete Državi Palestini, razgovarao je s predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Izetbegović i Abbas su potvrdili prijateljske i bilateralne odnose BiH i Države Palestine. Razmijenili su mišljenja o aktuelnoj situaciji u dvjema zemljama, te stanju i odnosima u našoj i regiji Bliskog Istoka, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina sa posebnom zabrinutošću pratila nedavne tragične događaje u pojasu Gaze, te da je Predsjedništvo BiH apelovalo na hitnu obustavu nasilja i obnovu dijaloga.

Podsjetio je da je BiH podržala rezoluciju Generalne skupštine UN-a, kojom se poziva na zaštitu palestinskih civila.

Naglasio je da BiH snažno podržava održavanje mirovne konferencije koja će donijeti pravedno i dugoročno rješenje konflikta, zasnovano na principima međunarodnog prava i s ciljem uspostavljanja dviju nezavisnih država.

Pozvao је na poštovanje rezolucija UN-a, zaustavljanje svakog vida nasilja i obustavu gradnje na okupiranim palestinskim teritorijama, da bi se stvorili uslovi za obnovu mirovnih pregovora i rješavanje višedecenijske krize.

Izetbegović je u Ramali dočekan uz najviše državne i vojne počasti, a prije susreta s Abbasom posjetio je mauzolej u kojem je odao počast bivšem palestinskim lideru Yasseru Arafatu.

U delegaciji Bosne i Hercegovine bili su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića Zoran Đerić i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića Igor Planinić.

(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.