31.8.2018. 11:30
0
Maroko počeo operaciju protiv "mafijaških" migrantskih mreža
Maroko je počeo operaciju premještanja migranata koji dolaze iz zemalja južno od Sahare radi "borbe s mafijaškim mrežama" koje pojačano djeluju na sjeveru te zemlje, doznaje se u četvrtak od vladina izvora.
Stotine supsaharskih migranata koji su stigli na sjever Maroka u nadi da će se domoći Europe, uhićeni su i premješteni na nekoliko odredišta u okviru te operacije koja je počela 22. kolovoza, navodi isti izvor.

"Cilj je spasiti ih od mafijaških mreža koje su se raširile po zemlji nakon zatvaranja libijske rute", dodao je isti izvor koji nije htio navesti točne brojke jer je operacija "u tijeku".

Operacija je počela 22. kolovoza, nakon stampeda na ogradu koja enklavu Ceutu (Španjolska) dijeli od Maroka, koji je pokazao "agresivnost krijumčara", rekao je još taj izvor.

Tog dana je 116 migranata iz zemalja južno od Sahare preskočilo dvostruku ogradu dok su neki bacali plastiku punu izmeta, krvi, živog vapna i kiseline. Sutradan su vraćeni u Maroko, što je potaknulo oštru kritiku nevladinih organizacija.

Na isti način je još 26. srpnja više od 600 migranata preskočilo ogradu u Ceuti. Španjolska policija je tada uhitila dvojicu državljana supsaharskih zemalja pod optužbom da su organizirali stampedo.

Marokanske vlasti su u četvrtak u Rabatu organizirale dva informativna skupa s afričkim i s europskim veleposlanicima kako bi ih obavijestile da "Maroko neće igrati ulogu policajca, nego poštuje svoje obveze na polju migrantske politike", rekao je vladin izvor.

Takva migrantska politika navela je Maroko da regulira oko 50.000 ilegalnih migranata, što je 82 posto od 60.000 podnesenih zahtjeva, pokazuju podatci Nacionalnog odbora za ljudska prava (CNDH), prenosi Hina.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.